Начало Рали Голям интерес към първия кръг от шампионата на планинско в Шумен

Голям интерес към първия кръг от шампионата на планинско в Шумен

74
0

Голям интерес предизвиква първия кръг от шампионата на планинско изкачване у нас – „Мемориал Валерий Великов 2016″, който ще се проведе край Шумен.  Заявките за участие са 52, като сред тях е шампионът Любен Каменов, който спечели със своето Mitsubishi Lancer Evo 9 първото състезание в региона след възстановяването му. Тренировките са насрочени за утре (събота) от 13:30 часа, а официалният старт на трите манша е в неделя от 10:30 часа.

„Това е началото на националните шампионати и най-вече на планинския. Благодаря на министерството, чиято собственост е трасето, но ни го предостави безплатно“, каза председателят на федерацията Владимир Илиев.

– За нас това е важно, защото друга подкрепа нямаме. Планинският шампионат е най-масовият шампионат у нас през последните години. През миналия сезон имахме 111 състезатели в шампионата, а през този началото също е много обещаващо с 52 участника още в първия кръг.”

„Мемориал Валерий Великов 2016″ ще бъде по трасе в дължина 3.350 км при 193 метра разлика във височините и шест метра широчина на трасето.

„Планинският шампионат е по-атрактивен, защото състезанията са по-къси и имат по-малко километри, което означава по-малко разходи и повече участници, каза директорът на състезанието Димитър Георгиев.

– Повече от два пъти е броят на участниците на планинските състезания в сравнение с ралитата. Същото важи и за публиката, а това е тенденция по цял свят. Ралитата са скъпи и трудни за организиране и това кара повечето пилоти да избират планинския шампионат.”

Георгиев подчерта, че както ралито, така и мемориала са възможни единствено, защото винаги кметовете и общината на града са разбирали и огромното социално значение на тези надпревари, както и изключителните емоции, които пилотите в два дни могат да поднесат на 15 000 зрители.