Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гордън Мъри получи CBE за заслуги

Гордън Мъри получи CBE за заслуги

560
0
Гордън Мъри
снимка: Гордън Мъри Дизайн

Легендарният конструктор Гордън Мъри получи CBE (Commander of the British Empire) за заслуги към автомобилните спорт и индустрия. Орденът му бе връчен на специална церемония в Бъкингамския дворец от херцога на Кеймбридж, принц Уилям.

Професор Мъри работи като автомобилен конструктор в продължение на 5 десетилетия. Той създава първата си кола през 1967 г., след което се мести във Великобритания и става технически директор на Брабам във Формула 1. Печели с тима титлите в Гран при през 1981 и 1983 г. Оглавява техническият департамент на Макларън през 1988 г. и с тима на Рон Денис три пъти е на върха в първенството – през същата година, 1989 и 1990-а.

След като постига 50 победи във Формула 1, Мъри основава компанията Макларън Карс Лимитид. Първият й проект е прочутият Макларън F1, чиято спортна версия печели през 1995 г. два световни шампионата за спортни автомобили и 24 часа на Льо Ман. Мъри ръководи още няколко проекта в Макларън Карс. През 2007 г. създава нова компания за конструиране на автомобили, която вече носи неговото име – Гордън Мъри Дизайн Лимитид. Базата й е в Съри и в рамките на последното десетилетие си създаде репутация на източник на иновативни и интересни технологии и проекти.

Гордън Мъри
снимка: Гордън Мъри Дизайн

„Получаването на CBE ордена от принц Уилям е един от най-хубавите моменти в живота ми”, заяви Мъри

„Той се нарежда до спечелването на победи в световния шампионат на Формула 1 и създаване на най-бързия автомобил за масово производство в света. Гордън Мъри Груп е на път да отвори нова глава в историята си. Нямам търпение да продължа пътешествието с подкрепата на талантливия ни екип.”

Легендарният конструктор ще представи и биографията си този месец. Премиерата на книгата, която е със заглавие „One Formula”, ще е на 14 май. Тя включва изключителни подробности за редица от създадените от Мъри автомобили, както и любопитни детайли за живота му в света на надпреварите и най-бързите коли в света.