Начало Избрани Льоклер триумфира в първата спринтова квалификация в историята на F1

Льоклер триумфира в първата спринтова квалификация в историята на F1

3872
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер триумфира в първата спринтова квалификация в историята на F1. Пилотът на Ферари направи най-добрата обиколка за 1:41.697 мин. и си гарантира първа стартова позиция в спринтовото състезание в Баку въпреки удар в стената в самия край на сесията. Втори и трети завършиха пилотите на Ред Бул Серхио Перес и Макс Верстапен.

Днес се провежда историческата първа спринтова квалификация (SQ) в историята на световния шампионат на F1. Тя определя стартовата решетка за спринтовото състезание, което ще се проведе по-късно днес. SQ е разделена на три части и е с по-малка продължителност от стандартната квалификация

Първата част от спринтовата квалификация SQ1 е дълга 12 минути. В нея пилотите от F1 използват гуми медиум. Същата смес е задължителна за SQ2, която продължава 10 минути. Накрая SQ3 е с дължина от 8 минути. За разлика от първите два сегмента тук са разрешени само най-меките гуми на Пирели.

Условията на пистата в Баку отново бяха много добри. Температурата на въздуха бе 24 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 48. Скоростта на вятъра бе много ниска

Всички пилоти веднага излязоха от своите гаражи след началото на SQ1 и се отправиха на пистата. Някои от тях, включително Серхио Перес, се оплакаха от ниското сцепление на уличното трасе в Баку. Джордж Ръсел пък се оплака от вибрации в своя болид.

Пилотите на Уилямс записаха първите конкурентни времена, преди да бъдат изместени от Верстапен. Нидерландецът на свой ред бе изпреварен от Льоклер. Пилотът на Ферари записа обиколка за 1:43.372. Двамата си размениха водачеството още един път, а Хамилтън даде трето време. Оскар Пиастри и Ник де Врис допуснаха грешка и минаха през зоната за сигурност на трети завой.

В самия край на SQ1 Логан Сарджънт предизвика развяване на червен флаг. Пилотът на Уилямс удари своя болид в стената и се оплака от поведението на Карлос Сайнц. Инцидентът сложи край на първия сегмент от спринтовата квалификация, в който отпаднаха Гуаню Жу, Валтери Ботас, Юки Цунода, Пиер Гасли и Ник де Врис. Японецът не скри разочарованието си тъй като трябваше да върне газта малко преди да завърши последния си бърз тур.

Началото на SQ2 бе забавено с няколко минути заради премахването на ударения болид на Сарджънт и поправката на предпазната бариера

Всички състезатели излязоха на пистата веднага след старта на втората част от спринтовата квалификация в Азербайджан. Перес завъртя първата най-бърза обиколка за 1:42.925 мин. Верстапен подобри постижението на мексиканеца с половин секунда. Льоклер даде второ време, а Сайнц- четвърто. Пети и шести бяха Хамилтън и Ръсел.

До края на втората част от спринтовата квалификация Льоклер подобри постижението си и остана на 83 хилядни от Верстапен. Сайнц допусна грешка и влезе в зоната за сигурност на 15-ти завой. Испанецът успя да се върне на пистата без да се удари в стената. Междувременно от сесията отпаднаха Оскар Пиастри, Нико Хюлкенберг, Естебан Окон, Кевин Магнусен и Логан Сарджънт, който не взе участие в SQ2 заради катастрофата в последните секунди на SQ1.

Пилотите на Ред Бул първи напуснаха бокса веднага след старта на SQ3. Зад тях се движеха Албон и състезателите на Мерцедес, Астън Мартин и Ферари. Перес записа първия най-бърз тур за 1:41.876, следван от Верстапен. Льоклер подобри постижението на мексиканеца и записа 1:41.697 мин. Пети и шести бяха Хамилтън и Ръсел, докато Норис не записа време.


В края на спринтовата квалификация Льоклер удари своя болид, но запази първото място. Инцидентът предизвика жълти флагове във втори сектор и провали обиколките на някои от пилотите зад него. Същевременно Перес и Верстапен запазиха своите позиции, макар и да подобриха постиженията си. Четвърти завърши Джордж Ръсел, следван от Карлос Сайнц, Люис Хамилтън, Алекс Албон, Фернандо Алонсо, Ланс Строл и Ландо Норис.