Начало Избрани Окон ще стартира състезанията в Баку от бокса, Сарджънт пропуска спринта

Окон ще стартира състезанията в Баку от бокса, Сарджънт пропуска спринта

477
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон ще стартира състезанията в Баку от бокса. Французинът е принуден да потегли от алеята след питлейна заради решението на Алпин да изтегли неговия автомобил от закрития парк и да направи промени в неговите настройки. В същото време Логан Сарджънт ще пропусне днешния спринт на уличната писта в Азербайджан заради невъзможността на Уилямс да поправи навреме неговия болид.

Алпин изживява много тежък уикенд в Баку. Всичко започна с хидравличен теч в болида Пиер Гасли по време на свободната тренировка в петък. Това накара механиците на екипа да положат неимоверни усилия да поправят навреме колата на французина за квалификацията. За съжаление Гасли се удари по време на Q1 и отново разруши своя болид. Състезателят на Алпин пое вината за инцидента, който прекрати преждевременно участието му във вчерашната сесия

От другата страна на гаража на Алпин Окон загуби време в FP1 заради проблем със скоростната кутия. Лошият късмет за френския отбор продължи и спринтовата квалификация. Тогава проблеми с ауспуха попречиха на Гасли да запише конкурентно време. Така той отпадна още в SQ1.

В допълнение, Алпин беше принуден да изтегли автомобила на Окон от закрития парк, за да работи по настройките на окачването на неговия болид. Това действия на отбора е сериозен удар за Окон. Французинът ще трябва да потегли от бокса и в двете състезания на пистата Баку.

Наказанието на пилота на Алпин е свързано с новите правила за спринтовия формат на F1. Те предвиждат, че когато един автомобил е изваден от закрития парк, то стартът от бокса важи както за спринтовото състезание, така и за основното състезание в неделя.

„Автомобил с номер №31 трябва да стартира спринта и състезанието в неделя от питлейна съгласно член 40. 9 от Спортния правилник на Формула 1 за 2023 г. „, се казва в бележка на техническия делегат на ФИА Жо Бауер.

Междувременно стана ясно, че Логан Сарджънт пропусна днешната спринтова надпревара в Баку. Състезателят на Уилямс катастрофира в края на първия сегмент от спринтовата квалификация.

Въпреки че времето на Сарджънт беше достатъчно добро, за да премине в SQ2, пораженията в неговия болид доведоха до решението на Уилямс да изтегли участието му в спринта по улиците на Баку.

„След като получихме FW45 обратно след състезанието, работихме на пълни обороти по автомобила, но нямаме достатъчно време, за да завършим ремонта. Впоследствие решихме да изтеглим Логан от спринта“, се казва в изявление на Уилямс.


По този начин Сарджънт няма да участва в днешния спринт. Същевременно съотборникът му Алекс Албон ще потегли от седма позиция след като влезе в SQ3.

„Стюардите получиха молба от Уилямс да изтеглят автомобил №2 от спринта заради инцидента по време на спринтовата надпревара. Искането беше одобрено. Позициите на стартовата решетка за състезанието ще бъдат определени в съответствие с член 42. 4 от Спортния правилник на F1“, се казва в бележка от стюардите на ФИА.