Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Емилия Романя – коментари по време на състезанието

Гран при на Емилия Романя – коментари по време на състезанието

1824
0
Гран при на Емилия Романя, Имола, дъжд
снимка: Виктор Алекян

Времето се промени рязко в неделния ден, броени часове преди старта на Гран при на Емилия Романя, четвърти кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2022 г. Заваля пороен дъжд, който за малко утихна и после пак рукна. Парадът на пилотите премина под чадъри. Час преди старта дъждът спря и започна да се прояснява, но все още не е ясно какви ще са условията по време на надпреварата.

Прогнозата на Пирели за възможни стратегии бе за суха писта. В условията, в които се проведе вчерашният спринт, техните специалисти изчислиха, че най-бързата възможна стратегия е с едно спиране в бокса. Тя има два варианта, съответно при старт с гуми медиум или със софт. При мокра писта обаче това няма да стане и съответно предположенията останаха само теоретични.

Макс Верстапен е на полпозишън за Гран при на Емилия Романя. До него на първа редица е Шарл Льоклер

Зад тях са съотборниците им в Ред Бул и Ферари Серхио Перес и Карлос Сайнц. Малко преди надпреварата президентът на Ферари Джон Елкан коментира почти перфектното начало на сезона за легендарния италиански тим.

„През 2020 г. поверихме ръководството на тима на Матия Биното. Променихме се. Загърбихме културата на вината и вменяването на отговорности“, заяви Елкан.

По-назад на стартовата решетка битка ще водят Макларън, Алфа Ромео, Хаас, Алпин. Ландо Норис и Даниел Рикиардо са пети и шести. Валтери Ботас и Кевин Магнусен заемат четвърта редица. На пети ред са Фернандо Алонсо и Мик Шумахер.

Гуаню Жу ще стартира от питлейна. Причината е, че от Алфа Ромео нарушиха вечерния час, за да поправят болида на китайския пилот. Той пострада при удар с Пиер Гасли в началото на спринта.