Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трета редица за Макларън, Ботас се радва на седмото място, силен спринт...

Трета редица за Макларън, Ботас се радва на седмото място, силен спринт за Хаас, Алонсо разочарован

3054
0
Ландо Норис, Макларън, Кевин Магнусен, Серхио Перес, Даниел Рикиардо, Карлос Сайнц, Фернандо Алонсо
Ландо Норис, Кевин Магнусен, Серхио Перес, Даниел Рикиардо, Карлос Сайнц и Фернандо Алонсо; снимка: Макларън

Силен резултат записаха в спринта на пистата Имола пилотите на Макларън Ландо Норис и Даниел Рикиардо, които се класираха съответно пети и шести.

„Много добър резултат днес. И двете коли влязоха в точките, но и взеха чудесни стартови позиции за утрешната Гран при на Емилия Романя“, отбеляза шефът на Макларън Андреас Зайдл

„Пето и шесто място бе възможният максимум за деня. Постигнахме добър прогрес след трудното начало на съботата – Даниел не можа да кара в тренировката заради проблем. Ландо пропусна по-голямата част от сесията заради грижи със спирачките. Сега ни предстои още една вечер упорит труд, за да се подготвим за още една надпревара, която очакваме да е вълнуваща.“

Норис отбеляза, че спринтът е бил труден за него, тъй като не е имал достатъчно високо темпо, за да гони пилотите пред себе си. Той обаче бе оптимист, че може да се бори за точки и утре.

Рикиардо сподели, че не е знаел какво да очаква от скъсеното състезание, тъй като никой нямаше кой знае колко изпитания на суха писта.

„С проблема от сутринта положението беше „излизаме и да видим каква ще я свършим“. След старта се опитах да установя ритъм, към края имахме известни проблеми с гумите, но като цяло представянето ни бе доста добро“, допълни австралийският пилот на Макларън.

Валтери Ботас, който също пропусна свободната тренировка, взе седмото място за Алфа Ромео

Съотборникът му Гуаню Жу не завърши след удар с Пиер Гасли (Алфа Таури).

„Благодаря на целия тим, който ми сглоби колата наново. Имаше безумно много неща за смяна, но те бяха брилянтни. В самото състезание се забавлявах, имаше някои добри изпреварвания. Направихме чудесна битка с Фернандо [Алонсо]. На старта колелата ми малко превъртяха и загубих няколко позиции, но след това представянето ми бе силно. Болидът бе балансиран и с добро темпо“, отбеляза Ботас.

Жу каза, че бил ударен за негова изненада. Гасли коментира, че китайският пилот не му оставил достатъчно място. Французинът допълни, че за него би било страхотно ако в неделя вали.

Силен бе спринтът и за Хаас: Кевин Магнусен се класира осми, а Мик Шумахер – десети

„Изненадах се да видя всички със софт. Ние преценихме, че меките гуми ще се износят прекалено бързо и затова сложихме медиум“, коментира Магнусен. „В началото изглеждаше като че ли всички ме изпреварват, после нещата се получиха по-добре. Бяхме с близко темпо поне с Рикиардо с Макларън-а и Алонсо.“

Мик каза, че това определено са били правилните гуми и за него. Той се надява и утре да е в топ 10, което ще означава точки.

Алонсо бе разочарован, защото бе пети на старта и девети на финала

„Не бяхме достатъчно бързи. Гумите се износваха много, стартът ни далеч не бе идеален. Знаехме, че ще е трудно да задържим [Серхио] Перес и [Карлос] Сайнц, но мислехме, че седмото място е постижимо. Но с този грейнинг нямаше как да стане“, сподели двукратният световен шампион.