Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Италия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Италия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1128
0
Монца
снимка: Тойота

Гран при на Италия е 16-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2022 г. Надпреварата се провежда на легендарната писта Монца.

Шарл Льоклер ще потегли от полпозишън в домашното за Ферари състезание. Скудерията отбелязва този уикенд 75-ата си годишнина, докато Монца празнува своя 100-годишен юбилей

Единствен Льоклер бе напълно сигурен до късно снощи откъде точно ще потегли. Подреждането на стартовата решетка отне дълго време заради множество наказания на почти половината пилоти. До Шарл на първа редица ще е Джордж Ръсел (Мерцедес).

Втори ред ще заемат съотборниците в Макларън Ландо Норис и Даниел Рикиардо. Австралиецът показа днес специална каска, с която ще кара в Гран при на Италия. Шлемът е вдъхновен от легендата на мотоциклетния спорт Валентино Роси.

„Не знам дали съм толкова красив, колкото Валентино, но каската е забавна. Днес ще съм четвърти на грида и се надявам след старта физиономията ми да е тази“, посочи Рикиардо щастливото си изражение на шлема.

Пети и шести на стартовата решетка са Пиер Гасли и Фернандо Алонсо. Зад тях ще се наредят Макс Верстапен и Ник де Врис, който неочаквано дебютира в Гран при заради здравословен проблем на Алекс Албон.

Пирели очаква Гран при на Италия да е състезание с 1 спиране в бокса

Според доставчика на гуми във Формула 1 стратегията има три варианта. Най-бързият е в две версии – старт със софт или медиум. Първият стинт е 18-24 обиколки ако се потегли с най-меките гуми. След това се слага хард до финала. При старт с медиум серията е 23-30 тура, след което отново се взима най-твърдата смес.

Възможно е да се направи старт със софт (22-28 обиколки) и после да се вземе медиум до карирания флаг.