Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Лас Вегас запазва стартовия си час и през 2024...

Гран при на Лас Вегас запазва стартовия си час и през 2024 г.

430
0
Гран при на Лас Вегас, Лас Вегас
снимка: Любомир Асенов/lap.bg

Гран при на Лас Вегас запазва стартовия си час и през 2024 г. Това стана ясно, след като ФИА обяви кога ще стартира всяка една надпревара от предстоящата кампания. Според списъка, събитието на уличната писта в „Града на греха“ отново ще започне от 22 часа местно време.

Новият сезон в F1 включва рекордните 24 състезания. Mестата на провеждане остават същите в сравнение с 2023 г. Миналата година обаче стартовете в Китай и Имола бяха отменени заради различни причини

По-голямата част от стартовите времена остават непроменени спрямо 2023 г. Само две състезания ще имат различен начален час. Гран при Маями ще започне в 16:00 ч. местно време (23 часа българско) вместо в 15:30 ч.

Другата голяма промяна е свързана с Гран при на Катар. Миналата година жегата и високата влажност се оказаха трудни за преодоляване от повечето пилоти. Някои от тях дори потърсиха медицинска помощ веднага след развяването на карирания флаг.

Последното издание на Гран при на Катар се проведе в началото на октомври. Тази година състезанието бе изместено с близо 2 месеца по-назад заради по-благоприятните условия в страната.

ФИА предприе допълнителни мерки, за да гарантира безопасността на пилотите от F1. Федерацията премести провеждането на състезанието за 20:00 часа местно време. Това би трябвало да намали ефекта, който оказват жегата и влажността върху участниците в надпреварата.

Часовете на тренировките и квалификациите в F1 също са публикувани за повечето стартове. Но при спринтовите уикенди и този в Лас Вегас е наличен само началният час на състезанието. Тази година спринтове ще се проведат в Китай, Маями, Австрия, Катар, Остин и Бразилия.

Първото издание на Гран при Лас Вегас бе нарушено от изтръгнати от автомобилите капаци на шахти само девет минути след началото на FP1. Впоследствие зрителите бяха изпратени по домовете си поради закъснения и ограничения на персонала. Затова не е ясно дали тази година графиците за четвъртък и петък ще бъдат адаптирани.

Струва си да се отбележи, че Гран при на Китай ще започне в 15:00 ч. местно време. Събитието се завръща в календара след повече от четиригодишно отсъствие заради пандемията COVID-19. Старовото време е около три часа и половина преди залез слънце. Това означава, че всяко продължително спиране може да попречи на провеждането на пълната състезателна дистанция. Припомняме, че пистата край Шанхай не разполага с електрическо осветление.