Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Люис Хамилтън на полпозишън в Португалия

Люис Хамилтън на полпозишън в Португалия

4413
0
Люис Хамилтън
снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели квалификацията на Алгарве след като победи съотборника си, Валтери Ботас, с 0.102. И двамата постигнаха най-добрите си времена с гуми медиум. Макс Верстапен остана на над 2 десети зад тях,а четвърти се класира Шарл Льоклер.

Началото на квалификацията бе отложено с 30 минути заради дефектните шахти, които бяха открити след инцидента на Себастиан Фетел в последната тренировка. Маршалите успяха да се справят и сесията започна в 14:30 местно време.

Първата бърза обиколка в Q1 бе записана от Серхио Перес. Впоследствие той я подобри и така застана временно начело с 1:17.629.

Обиколката му бе подобрена от пилотите на Мерцедес и Макс Верстапен. Люис Хамилтън бе начело с 1:16.828, а зад него бяха съответно Макс и Валтери, като времената на тримата бяха събрани в една десета.

5 минути преди края застрашени от отпадане бяха Антонио Джовинаци и Себастиан Фетел. Пилотът на Ферари бе 14-и, докато съотборникът му, Шарл Льоклер бе 5-и към момента.

В края на Q1 отпаднаха двамата пилоти на Алфа Ромео и Хаас, както и Николас Латифи. Джордж Ръсел, чието бъдеще в Уилямс изглежда несигурно, отново успя да излезе от първия сегмент и да продължи в Q2. Фетел също успя да подобри времето си и се изкачи до 8-а позиция.

Пилотите на Мерцедес и Ферари излязоха с гуми медиум в началото на Q2, докато всички останали, включително и Макс Верстапен, избраха най-меките гуми.

Ботас излезе начело с 1:16.466, докато Хамилтън не можа да завърши първата си бърза обиколка. Причина за това стана трафикът по време на тура му, като той дори блокира гумите си, с които трябва да стартира надпреварата, ако постигне най-бързата си обиколка в Q2 с тях. Следващият му опит му отреди 2-ра позиция с 1:16.824. Трети към момента бе Верстапен с 1:17.096.

Преди последните турове застрашени от отпадане бяха Рикиардо и Албон, а сред изпадащите 5 бе Фетел.

Себастиан Фетел се класира 15-и, след като не успя да подобри постижението си. Ферари избраха пилотите им да направят обиколки единствено със средно твърдите гуми. Льоклер продължи в Q3, като бе 8-и във втория сегмент.

Даниел Рикиардо се завъртя по време на последната си бърза обиколка и изкара жълтите флагове. Той завърши сесията на 10-а позиция и продължи в следващия сегмент.

Неговият съотборник, Естебан Окон, обаче бе 11-и. Освен Фетел и французинът отпаднаха още Строл, Квят и Ръсел.

Валтери Ботас излезе начело в началото на Q3 s 1:16.986. Люис Хамилтън бе с 0.047 по-бавен от съотборника си, а зад тях на малко над десета бе Макс Верстапен. Нидерландецът бе по-бърз в първия сектор но загуби време в следващите два.

В първите турове на пистата не излязоха единствено Пиер Гасли и Даниел Рикиардо. Механиците на Рено сменяха задното крило на австралиеца след инцидента му в края на Q2.

Мерцедес избраха пилотите им да направят последните си обиколки с гуми медиум. Люис Хамилтън успя да подобри своето постижение и да излезе начело с 1:16.934. Тази обиколка бе подобрена от Валтери Ботас, който си върна първата позиция с 1:16.754.

Но Хамилтън успя да вземе полпозишъна за надпреварата утре, след като направи последната си обиколка за 1:16.652.

Макс Верстапен остана 3-ти с 1:16.904, а на четвърта позиция се класира Шарл Льоклер.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.