Начало Избрани Гран при на Сао Пауло – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

Гран при на Сао Пауло – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1268
0
Гран при на Сао Пауло 2022
снимка, Пирели

Гран при на Сао Пауло е предпоследен кръг №21 от световния шампионат на F1 за 2022 г. Състезанието се провежда на пистата Интерлагос, още известна като Аутодромо Хосе Карлос Паче. Трасето е с дължина 4.309 км и е разположено в покрайнините на най-големия град в Южна Америка Сао Пауло.

Джордж Ръсел ще потегли от първа стартова редица в Сао Пауло. Пилотът на Мерцедес спечели вчерашното спринтово състезание в Бразилия. Младият британец търси първата си победа във Формула 1. До него ще застане неговият сънародник и съотборник Люис Хамилтън. Седемкратният световен шампион иска да запише първи успех за себе си и Мерцедес през сезон 2022.

От втора редица ще потеглят състезателите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес. Двукратният световен шампион ще опита за спечели 15-ти старт от началото на тазгодишната  кампания в F1, докато Перес иска да си гарантира второто място в класирането при пилотите.

На трета редица се класираха Шарл Льоклер (Ферари) и Ландо Норис (Макларън). Зад тях са Карлос Сайнц (Ферари) и Кевин Магнусен (Хаас). Девети и десети в днешната Гран при на Сао Пауло в F1 ще потеглят Себастиан Фетел и Пиер Гасли. Юки Цунода (Алфа Таури) ще започне състезанието от бокса заради смяна на компоненти в неговия болид.

Според Пирели, най-добрата стратегия на пистата в Сао Пауло ще бъде с две спирания в бокса.

При нея се стартира със софт за 18 до 25 обиколки, прави се смяна с медиум (41-49 об.) и отново медиум до края на състезателната дистанция. Има много близък вариант, който отново е с две спирания в питлейна. При него се потегля със софт 18-25 обиколка, след това медиум до обиколка 45-52, а накрая се слага отново меки гуми на Пирели.

Има и вариант с едно преминаване през бокса. Тогава се потегля с медиум до 28-35 обиколка, след което се слага хард. Алтернативната стратегия в Сао Пауло е потегляне със софт и смяна с хард от обиколка 22-28. Разбира се, тези варианти са възможни ако на пистата не завали дъжд.

Според прогнозата за времето, вероятността за дъжд по време на състезанието в Сао Пауло не е много голяма. От друга страна не трябва да се забравя, че метеорологичните условия около пистата Интерлагос се променят много бързо. Каквото и да бъде времето, атмосферата около трасето ще бъде невероятна.