Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен на полпозишън за Гран при на Щирия

Верстапен на полпозишън за Гран при на Щирия

4227
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Щирия и ще стартира в осмия кръг от световния шампионат от първа позиция. До него на първа редица ще се нареди Люис Хамилтън, въпреки че второ време записа Валтери Ботас – финландецът е с наказание.

На 30% се оценяваше шансът за дъжд преди квалификацията, но над пистата Ред Бул Ринг имаше само пухкави бели облачета. Според метеорологичната прогноза възможността да завали щеше да се увеличи до 60% в хода на сесията. В началото на Q1 температурата на въздуха бе малко над 25 градуса, тази на пистата – почти 55 градуса.

Пилотите на Хаас и Николас Латифи започнаха първи бързи обиколки на пистата

На пистата излязоха всички, имаше сериозен трафик. След първите серии начело бе Макс Верстапен, следван от Ландо Норис, Шарл Льоклер, Пиер Гасли, Юки Цунода. Пилотите на Мерцедес и Алпин още не бяха излезли. Времето на Никита Мазепин пък бе анулирано заради нарушаване границите на девети завой.

След бързите опити на състезателите на Алпин и Мерцедес в зоната на изпадащите бяха Антонио Джовинаци, Джордж Ръсел, Кими Райконен, Мик Шумахер и Мазепин.

Ботас се обади по радиото, че е загубил 0,2 сек заради Верстапен, зад когото попадна на пистата. Трафикът бе наистина сериозен, особено през последните минути при опитите на пилотите в дъното да се класират за Q2. В крайна сметка под чертата останаха Латифи, Окон, Райконен, Шумахер и Мазепин.

Ботас бе на изхода на питлейна с гуми медиум, изчака последните секунди преди старта на Q2 и веднага започна серия след светването на зеления семафор

Времето на финландеца бе 1:04.724 мин. Верстапен и Хамилтън също бяха с медиум, докато Перес сложи софт. Макс даде 1:04.540, Люис бе на 0,846 сек зад него след излизане на четвърти завой. Перес се доближи на 0,043 сек до съотборника си.

8 минути и половина преди края на Q2 голяма част от пилотите в този сегмент още нямаха времена. Хамилтън подобри времето си и се доближи на 0,193 сек до Верстапен. След това Гасли оглави класирането с 1:04.429 мин. Норис и Перес дадоха трето и четвърто време – всички тези постижения бяха със софт. В зоната на изпадащите бяха Льоклер, Фетел, Ръсел, Рикиардо и Джовинаци.

Хамилтън се върна на трасето пак с медиум и разликата му с първото време на Гасли бе 0,083 сек, но постижението му бе пето. Останалите сложиха софт за последните си опити в Q2. Норис записа най-добро време в самия край на втория квалификационен сегмент. Перес го подобри. Верстапен не завърши тура си със софт. За Q3 не се класираха Ръсел, Сайнц, Рикиардо, Фетел и Джовинаци.

Решителната битка за разпределението на местата на първите пет редици започна с излизане на Хамилтън. Над пистата се появиха тук-там малко по-сиви облаци, но дъжд така и не заваля

На абсолютно чиста писта Хамилтън записа 1:04.205 мин. Ботас и Строл останаха последни в бокса, останалите излязоха на трасето. Цунода бе с 0,775 по-бавен от англичанина, Гасли – с 0,248. Верстапен бе по-бърз от Люис с 0,364 сек.

Ботас даде четвърти резултат (+0,470 сек). Перес бе пети пред Гасли, Льоклер, Цунода. Хамилтън направи още един опит, но само се доближи до Макс на 0,226 сек.

При последните опити Хамилтън загуби 0,256 сек само в първия сектор. Ботас го измести от второто място – времето на финландеца бе само с 0,194 сек по-слабо от това на Верстапен. Той обаче е с наказание заради завъртането си в питлейна вчера. Норис се класира четвърти, следван от Перес, Гасли, Льоклер, Цунода, Алонсо и Строл.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.