Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Щирия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Щирия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1509
0
Гран при на Щирия, Гран при на Австрия, Ред Бул Ринг
снимка: Пирели

Гран при на Щирия е осми кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2021 г. Надпреварата се провежда на пистата Ред Бул Ринг, където само след седмица ще се състои и състезанието за Голямата награда на Австрия.

Макс Верстапен спечели квалификацията и ще стартира от полпозишън. Нидерландският пилот на Ред Бул очаква много близка битка с Мерцедес. До него на първа редица ще е Люис Хамилтън. Англичанинът записа трето време в сесията за разпределение местата на грида, но спечели една позиция заради наказанието на съотборника си Валтери Ботас. Финландецът, който бе втори в квалификацията, ще е пети.

Другият състезател с наказание е Юки Цунода. Японският пилот на Алфа Таури бе санкциониран с 3 места назад на грида заради забавяне на Ботас в квалификацията. Това го извади от топ 10, където обаче промотира Джордж Ръсел.

Според Пирели най-бързата стратегия е с един питстоп: старт със софт, серия от 25-30 обиколки и смяна с медиум до финала. В челото на стартовата решетка Серхио Перес е със софт. Стратегическият избор за потегляне със софт, стинт от 20-25 тура и смяна с хард до края на състезанието е втори като бързина. Почти толкова бърза е стратегията за старт с медиум за 28-32 обиколки и хард до финала. Възможен е и вариант с две спирания в бокса: потегляне със софт (19-22 обиколки), смяна с медиум (28-30 тура) и пак софт.