Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Люис Хамилтън пред Валтери Ботас в първата тренировка за Гран при на...

Люис Хамилтън пред Валтери Ботас в първата тренировка за Гран при на Унгария

3177
0
Гран при на Унгария, Хунгароринг, Будапеща
снимка: Пирели

Люис Хамилтън постигна най-добро бързо време в първата свободна тренировка за Гран при на Унгария. Той се класира пред съотборника си от Мерцедес Валтери Ботас и Серхио Перес (Рейсинг Пойнт).

Температурата на въздуха бе 19-20 градуса, а тази на пистата 26-27.

Отборите бързаха да започнат работа, за да направят настройките по колите си на суха писта заради очаквания дъжд по време на тренировката. В първите минути излязоха всички освен двата Мерцедеса и Пиер Гасли. Първоначално най-много се използваха гумите хард. Макс Верстапен пръв записа бърза обиколка с най-твърдите гуми (1:19.536).

Времето му бързо беше подобрено от двата Мерцедеса, които излязоха с най-меките гуми. Валтери и Люис записаха съответно 1:16.544 и 1:16.126, като това бяха най-бързите времена в първите 30 минути от сесията. 

Около 30 минути след началото пилотите съобщиха за лек дъжд в част от пистата. Макс Верстапен не бе доволен от това, както и от поведението на колата си и се прибра в бокса.

Междувременно Серхио Перес и Ланс Строл записаха съответно трето (1:18.085) и четвърто време (1:18.137) с най-твърдите гуми, което бе 2-3 десети по-бързо от следващия пилот със същия комплект, Макс.

В средата на сесията всички пилоти се прибраха в бокса.

На този етап Пиер Гасли бе единственият пилот без записано време, който имаше проблем с двигателя и не успя да излезе на пистата по време на цялата сесия.

Почти час след началото на тренировката отборите отново започнаха да излизат и да подобряват времената си. Валтери Ботас записа най-бърза обиколка (1:16.089) с гуми медиум, като подобри постижението си от по-рано, което беше записано с меки гуми. Двамата пилоти на Рейсинг Пойнт пък също успяха да направят обиколка, по-бърза от 1:17.00, нещо, което към момента, постигнаха единствено пилотите на Мерцедес. На няколко десети зад тях в тази част на сесията бе Даниел Рикиардо.

Люис Хамилтън бързо подобри времето на съотборника си като използва гумите хард – 1:16.003, което и остана и най-бързо за сесията. 

Към края Кевин Магнусен се оплака от управлението на автомобила си. Естебан Окон пък получи съобщение по тийм радиото, че темпото на Рено е по-бързо от очакваното.

Макс Верстапен направи серия от обиколки с най-меките гуми, но се оплака от бърза деградация. Ред Бул имаха същия проблем в Австрия.

Последен в класирането се нареди полякът Роберт Кубица, който замести Кими Райконен в първата тренировка. Финландецът ще се върне зад волана за втората сесия.