Начало Избрани Гран при на Унгария – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Унгария – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

860
0
Гран при на Унгария 2023
снимка, Пирели

Гран при на Унгария е единадесети кръг от сезон 2023 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на пистата „Хунгароринг“. Тя е с дължина 4.381 км и е разположена близо до столицата Будапеща.

Люис Хамилтън ще потегли от полпозишън в днешната надпревара в Унгария. Пилотът на Мерцедес записа първа победа в квалификация от година и половина насам. До него на първа редица застава Макс Верстапен. Състезателят на Ред Бул търси седми пореден успех за сезона и втори пореден на Хунгароринг

На втора стартова редица в Унгария застават състезателите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри. Двамата продължават да показва отлична скорост и на писта, която на хартия не пасва на характеристиките на болида MCL60. Пети и шести са Гуаню Жу (Алфа Ромео) и Шарл Льоклер с Ферари. На четвърта стартова редица в Унгария застават Валтери Ботас (Алфа Ромео) и Фернандо Алонсо (Астън Мартин), следвани от Серхио Перес (Ред Бул) и Нико Хюлкенберг (Хаас). Даниел Рикиардо (Алфа Таури) стартира 13-ти, докато другият пилот на Мерцедес Джордж Ръсел потегля едва 18-ти.

Гран при на Унгария се очаква да бъде едно от най-горещите състезания от началото на сезона. Високите температури на въздуха и асфалта ще окажат влияние както върху гумите на Пирели, така и върху задвижващите системи в автомобилите.

От Пирели смятат, че най-бързата стратегия в Унгария е с две спирания в бокса. Първата опция пред пилотите е стартиране с медиум за 17-24 обиколки. След това се използва хард до обиколка 42-48. Накрая състезанието в Унгария трябва да бъде затворено с още един комплект хард.

Вторият вариант в Унгария е потегляне с медиум до обиколка 18-25. После има стинт с хард до обиколка 45-52, след което надпреварата се затваря отново с медиум. Според Пирели, има и опция с три спирания. При нея се стартира с медиум, след което има два стинта с хард и накрая със софт. Последният вариант е потегляне с хард от обиколка 40-46, след което се преминава на медиум. Разбира се, една евентуална поява на за сигурност може да разбърка стратегиите.