Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Япония може отново да се проведе на мокро

Гран при на Япония може отново да се проведе на мокро

1511
0
Гран при на Япония 2022
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Гран при на Япония може отново да се проведе на мокро. Според някои прогнози за времето има близо 50 % вероятност за валежи в неделния следобед. Дъжд може да се появи и по време на третата свободна тренировка и квалификацията в Сузука.

Според местните метеорологични прогнози за Сузука,  вероятността за дъжд в неделната Гран при е 50/50. Следователно Гран при на Япония може да бъде първото състезание за тази година, в което има дъжд. Предишният такъв старт беше Гран при на Нидрландия, която се проведе в края на миналия август

Тази година Гран при на Япония се премести с няколко месеца по-рано от традиционната си дата в началото на есента. Целта на това преместване беше свързвана с избягването на сезона на тайфуните в страната. През годините е имало случаи, в които дадени сесии са били отлагани или отменяни заради тежки метеорологични условия.

През 2014 г. надпреварата на Сузука се проведе на много мокро трасе. В резултат на това Жул Бианки претърпя тежка катастрофа, след като се удари в трактор, излязъл да отстрани автомобила на Адриан Сутил. Няколко месеца по-късно французинът почина в болница в родния си град Ница.

Пет години по-късно F1 отмени всички съботни сесии в Япония заради тайфун. В резултат на това квалификацията се проведе в неделя сутрина и само няколко часа преди началото на самата надпревара.

Сезон 2022 беше последният случай, в който Гран при на Япония беше засегната от дъжд. В резултат на това състезанието на Сузука беше съкратено почти наполовина. Въпреки това бяха раздадени пълен брой точки, което позволи на Макс Верстапен да подпечата втория си триумф в световния шампионат.

Тази година Гран при на Япония се провежда в началото на април. Следователно условията за тазгодишното събитие се очаква да бъдат много по-хладни от тези през 2023 г. Тогава температурата на въздуха по време на състезанието беше около 30 градуса по Целзий.

Сега се очаква температурите през рейс уикенда в Япония да бъдат между 11 и 18 градуса. Следователно това трябва да най-хладното състезание на Сузука от много години насам.

Времето в петък се очаква да бъде хладно, но сухо. Рискът за валежи ще се увеличи за квалификацията в събота, когато се очаква поне 30% вероятност за дъжд. Очаква се също така небето вероятно ще бъде облачно през целия ден.

Рискът от валежи ще се увеличи за деня на състезанието. Според някои прогнози вероятността за дъжд през деня е 50%. Но от друга страна, вероятността за повторение на събитията от 2022 г. е малка.