Начало Избрани Грожан: Васьор може да изведе Ферари до титлата през сезон 2023

Грожан: Васьор може да изведе Ферари до титлата през сезон 2023

1806
0
Фредерик Васьор
Фредерик Васьор; снимка: Ферари

Ромен Грожан смята, че Фредерик Васьор е изправен пред огромно предизвикателство във Ферари. Въпреки това, пилотът от Индикар е сигурен, че бившият директор на Алфа Ромео е правилният човек, който може да изведе Скудерията към успех през 2023 г.

Ферари се раздели с Матия Биното в края на миналия месец. 53-годишният инженер подаде оставка като ръководител на Скудерията. Сега Биното ще отвори нова глава в кариерата си след като прекара повече от четвърт век на работа в Маранело.

На негово място бе назначен Фредерик Васьор. Французинът има опит в F1 с отборите на Рено и Заубер/Алфа Ромео. Досега той беше шеф на екипа от Хинвил, който в момента носи името на емблематичната италианска марка.

Много специалисти и анализатори смятат, че Васьор е напълно подходящ за тази работа, като се има предвид огромният му опит в управлението на различни отбори и пилоти. 54-годишният французин има огромен опит както в F1, така в младежките формули. Също така той е собственик на Spark Racing Technology (SRT). Това е френски производител в областта на моторните спортове, специализиран в разработването и конструирането на високопроизводителни автомобили и модули за електронна мобилност. Именно компанията на Васьор e основен партньор на шампионати като Формула Е и Extreme E.

Само времето ще покаже дали французинът ще може да използва потенциала, който показа през този сезон. Всички се надяват той изглади гънките, които твърде често подкопаваха работата на италианския екип в по време на състезанията.

Грожан призна, че управлението на отбор като Ферари е огромно предизвикателство за всеки. От друга страна, бившият пилот от F1 е сигурен, че Васьор може да изведе Ферари до титлата през сезон 2023.

„Ръководенето на Скудерията е огромно предизвикателство за всеки“, сподели Грожан. „Но аз съм убеден, че Фред ще се справи с тази толкова трудна задача.“

„Васьор може да изведе Ферари до титлата през сезон 2023. Той е близък приятел с Шарл Льоклер което би трябвало да помогне за атмосферата. Освен това познава много добре и Карлос Сайнц„, добави пилотът от Индикар.

Не е тайна, че Льоклер и Васьор са в прекрасни отношения. Състезателят от Монако спечели титлата в бившите серии GP3 с ART Grand Prix. Френският екип е създаден от Васьор и Никола Тод. След това Льоклер прекара една година под ръководството на французина в Заубер.

Грожан обаче не оспорва факта, че във Ферари е трябвало да сменят своя ръководител.

„Скудерията имаше много добър автомобил през 2022 г. За съжаление ръководството на отбора не беше толкова добро“, каза Грожан.  „Сега вярвам, че Ферари може да участва в борбата за титлата през следващата кампания.“

Бившият пилот от F1 също така е съгласен, че Васьор е правилния избор за Ферари. Французинът също се познава добре с новия ръководител на Скудерията тъй като е бил шампион в европейската Формула 3 с ART Grand Prix.

„През 2007 г. спечелих Формула 3 с отбора на Фред. Той е специалист, който разбира моторните спортове докрай. Всъщност никога не съм срещал шеф на отбор, който да има толкова голямо техническо разбиране и да усеща много добре от какво се нуждае един пилот. Понякога сякаш самият той беше човека, който караше колата“, добави Ромен Грожан.