Начало WRC News Грязин ще се състезава с български лиценз през 2024 г.

Грязин ще се състезава с български лиценз през 2024 г.

1374
0
Николай Грязин
Николай Грязин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Николай Грязин ще се състезава с български лиценз през 2024 г. Това бе потвърдени от Автомобилната федерация на България (АФБ). Руснакът има издадено гражданство на Република България, както и неговият навигатор Константин Александров. Двамата ще се включат в следващата кампания на клас WRC2 с автомобил на Ситроен.

Наскоро Грязин е получил лиценз от АФБ. 26-годишният състезател е станал официално български гражданин с местожителство във Варна. С българско гражданство е и неговият дългогодишен навигатор Константин Александров

„Още през миналата година Николай Грязин ни потърси с желанието да се състезава с български лиценз. Тогава от руската федерация не му разрешиха да направи този преход. След срещата на ФИА в Баку бе коментиран казуса с тях и те дадоха своето съгласие”, коментира председателят на рали комисията в АФБ Пламен Иванов.

„Освен Николай, издадохме лиценз на неговия навигатор Константин Александров. Така двамата ще се състезават в световния рали шампионат с лицензи издадени от АФБ.“

Грязин е един от най-големите млади таланти в Източна Европа. Руснакът се състезава в европейския рали шампионат от 2015 до 2021 г. Най-големият му успех е второ място през сезон 2018.

Грязин се състава във второто ниво на световния рали шампионат WRC2 от 2019 г. насам. През годините той караше автомобили на Хюндай, Фолксваген и Шкода. Този сезон руснакът караше автомобил Шкода Фабия Rally2, подготвен от Toksport. Той спечели 2 победи в WRC2 Challenge и финишира четвърти в крайното класиране на категорията.

Днешната новина означава, че България ще има за пръв път в своята история представител в WRC2. Решението на Грязин е продиктувано от това, че дадени страни като Япония и Латвия често пъти не допускат руски състезатели на своя територия. От ФИА разрешават на пилоти от Русия и Беларус да участват в световни шампионати, стига да не носят флагoвете на своите страни. Разбира се, някои страни продължават да не допускат спортисти от тези държави заради войната между Русия и Украйна.

Догодина Грязин и Александров ще бъдат зад волана на Ситроен C3 Rally2, подготвен от тима на DG Sport. Негов съотборник е Йоан Росел. Първото участие на руснака с новия си отбор ще бъде рали Монте Карло, което ще се проведе след по-малко от месец.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nikolay Gryazin (@nikolay_gryazin)