Начало Списание Гумите във Формула 1

Гумите във Формула 1

37
0

Планът “B” на Макс Мозли
Решението на Мишлен да възмезди 120 000 зрители от Индианаполис и в допълнение да се “самоглоби” – с още 20 000 билета за 2006 г. – е забележителен жест. Не на последно място защото съдържа елемент на виновност, въпреки че в изявлението на френската компания изрично се подчертава, че тя не е задължена по никакъв закон да го прави.
Онова, което прави постъпката още по-необичайна, е, че по този начин бе изпълнено личното желание на президента на ФИА Макс Мозли, който обяви за тяхно задължение компенсирането на публиката.
Като капак всичко това се случи след някои доста жлъчни послания и поведение на фирмата – нападателна защита още от Америка.
Надеждата бе да се постигне малко позитивен PR в края на една ужасна седмица за компанията, чийто лозунг е “Духът на състезанието”, а също така и да се потърси компромис за заседанието на световния съвет към ФИА ден по-късно, на който трябваше да бъдат наказани екипите на французите.
По ирония на съдбата предварителният релийс за Гран при на САЩ бе озаглавен “Готови за надпревара на контрасти”.
Контрасти имаше, като фирмата атакуваше открито управляващата организация, че не приема възможни решения, а федерацията не можеше да реагира пряко, тъй като между ФИА и французите няма каквото и да било споразумение.
“Не можем да наложим наказание на Мишлен”, заяви Мозли след изслушването на Световния съвет. “Нямаме власт над тях.” И именно тук е един от големите проблеми в този така раздут конфликт: какво в крайна сметка струва желязното прилагане на правилата от страна на ФИА в най-скъпия спорт, след като той може да бъде съсипан публично от няколко кръгли черни предмета?
Ако досега все пак съществуваше и малко съмнение в необходимостта от един доставчик на гуми за Формула 1, което да позволи на световната организация да продължи да управлява Гран при, на 19 юни 2005 г. то изчезна. И може да се хванете на бас, че договорът с този производител ще е изпипан до последната буква и ще съдържа клаузи за наказания за определени ситуации.

Dieter Rencken