Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гюнтер Щайнер впечатлен от работата на Хаас въпреки трудностите през 2021

Гюнтер Щайнер впечатлен от работата на Хаас въпреки трудностите през 2021

867
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер; снимка: Хаас

Гюнтер Щайнер сподели, че е впечатлен от работата на отбора на Хаас през сезон 2021. Американският отбор записа най-трудната си кампания от дебюта си в F1. Новите пилоти на екипа Мик Шумахер и Никита Мазепин останаха извън топ 10, като най-доброто класиране бе 12-та позиция на бившия шампион във Формула 2 на пистата Хунгароринг. 

След катастрофалния сезон 2020, Хаас решиха да направят радикални промени в своята структура. Тогавашните пилоти на тима Ромен Грожан и Кевин Магнусен бяха освободени. На тяхно място пристигнаха двама новобранци от подгряващия шампионат Формула 2. Американците се фокусираха върху колата за 2022 и на практика участваха с автомобила от 2020. Така сезон 2021 бе напълно отписан за всички в екипа още преди неговото начало в Бахрейн.

Макар че това даде глътка въздух на Шумахер и Мазепин, годината за екипажа на Хаас бе най-тежката за всички на стартовата решетка. Всичките 22 състезания бяха много трудни за механиците, които влагаха толкова много усилия за нищо.

Част от служителите на Хаас напуснаха отбора поради взискателния график и слабите резултати. Това накара бащата на Никита и основен спонсор на отбора Дмитрий Мазепин да предложи схема за стимулиране на персонала на отбора. Главната му цел е да помогне на тима да се издигне нагоре през следващата година.

Въпреки всички трудности и предизвикателства за екипа, Гюнтер Щайнер изказа впечатлението си от това как екипажът му никога не се отказва и продължава да се опитва да извлече максимума от болида.

„Много съм впечатлен от това как момчетата продължават да работят. Вижте какви бяха резултатите. В крайна сметка никой в отбора не се е отказвал. Знаехме къде се намиране, но винаги продължавахме да се борим. Дори и да изоставахме с една десета, механиците правеха всичко възможно да намалят тази разлика“, сподели Щайнер.

„И те наистина продължават тази борба. Около 60 % от персонала на отбора е тук от самото началото. Всички те знаят какво можем да направим. Искаме да се върнем в средата на колоната и да сме в зоната на точките. Не бих казал, че ни беше лесно. Има група хора около мен, които са ми много близки. Всеки върши своята работа и дава всичко от себе си. Надявам се догодина всичките вложени усилия и труд да се видят на пистата“.

Според него всички в Хаас са били наясно колко тежка ще бъде 2021. Също така смята, че е взел правилното решение за пълно прехвърляне на ресурсите на отбора за следващата година.

„Няма смисъл да казвате във всеки състезателен уикенд как всичко е страхотно. След известно време никой няма да ви вярва в това. В нашия отбор никога не се предаваме. Така че това е най-важното нещо, което поддържа духа в тима и фабриката“, завърши Гюнтер Щайнер.

Освен Мик Шумахер и Никита Мазепин, Хаас ще разчита и на резервните пилоти Пиетро Фитипалди и Антонио Джовинаци.