Начало Рали Хюндай ще се постарае да продължи серията си от подиуми

Хюндай ще се постарае да продължи серията си от подиуми

40
0

Тимът на Хюндай ще се постарае да продължи серията си от подиуми в световния рали шампионат (WRC). Два от екипажите на отбора бяха на почетната стълбичка в Испания, а сега идва ред на 12-ти кръг от първенството, който ще се проведе във Великобритания.

Екипът ще участва с три екипажа, оглавявани от Тиери Нювил, Дани Сордо и Хейдън Падън. Надпреварата се състои от 22 отсечки. По принцип тя бе финална за последните няколко първенства, но тази година е леко изместена във времето и ще се състои две седмици по-рано от обичайния си времеви слот. Някои от познатите отсечки – като Хафрен и Суит Лем например – ще се карат в обратна на миналогодишната посока. В събота ще има дистанции, които не са присъствали в пътната книга от 1997 г. насам. През цялото рали пък няма да има сервиз в средата на деня. Това означава, че пилотите ще трябва да пазят автомобилите си извънредно много, тъй като времето в уелските гори е на практика непредвидимо.

И трите екипажа имаха еднодневен тест преди ралито, за да се подготвят за изпитанието. Истинската работа обаче започва в четвъртък с шейкдауна, след който ще се състои официалният старт в Колуин Бей.

Сордо и навигаторът му Марк Марти пристигнаха в Уелс в приповдигнато настроение след вторите си места в Германия и Испания. Те бяха втори в Уелс през миналата година и се надяват да подобрят това класиране само с една позиция този сезон.

„По принцип отсечките са доста голямо предизвикателство”, обясни Дани. „Настилката е много кална и хлъзгава, ако вали. Смятам, че сме добре подготвени. Автомобилът ни е с добро сцепление и е истинско удоволствие за каране на мокро. Направихме страхотно рали в Испания, беше фантастично, че се борихме за победата. Ще съхраня това чувство в себе си в Уелс и да видим какво ще успеем да постигнем.”

Нювил и копилотът му Никола Гилсул са сред екипажите с най-постоянно представяне от Сардиния насам. Те постигнаха три последователни подиуми до Испания и са втори в класирането за световния шампионат с равни точки с Андреас Микелсен/Андерс Ягер.

Белгийският състезател също отбеляза колко бързи са отсечките в Уелс, както и колко хлъзгави могат да са – особено при второ преминаване.

„Казвам ви, това може да направи състезанието наистина интересно”, продължи Тиери. „Необходимо е да изградиш добър ритъм още в самото начало, за да постигнеш успех по-нататък. Това ще е първата ни цел. Искаме отново да се борим за подиум и да продължим поредицата чудесни резултати.”

Падън и Джон Кенард се радват, че се връщат на чакъл. На тях отсечките в уелските гори напомнят за състезателни дистанции в родната Нова Зеландия и съответно ги кара да се чувстват по-комфортно, отколкото на редица други надпревари.