Начало Рали Ханинен ще е титуляр за Тойота догодина във WRC

Ханинен ще е титуляр за Тойота догодина във WRC

32
0

Юхо Ханинен ще е титулярен пилот в екипа на Тойота в световния рали шампионат (WRC) през 2017 г. Негов навигатор е Кай Линдстрьом. Договорът на екипажа засега е само за една година, като има опция за продължаване.

Финландският пилот, който през 2012 г. стана европейски рали шампион, работи с тима по новия Ярис WRC от доста време. Според екипа изборът му е логично продължение на общата им дейност.

Ханинен има редица участия в световния шампионат с частни автомобили. Най-доброто му класиране досега е шесто място (в Полша през 2014 и Финландия – през 2014 и 2015 г.). Въпреки спорадичните си появи по отсечките обаче, пилотът посвети голямата част от последната година и половина на Тойота.

„Чувството наистина е като за сбъдната мечта”, коментира Ханинен. „Да стана част от заводски отбор с такъв потенциал, с пълна програма за сезона е истински добра възможност за мен. Работим заедно от първото излизане на колата на отсечка, а това прави бъдещето още по-вълнуващо и мотивиращо. Новият Ярис е невероятен. Нямам търпение да стартирам в Монте Карло.

Шефът на екипа Томи Макинен сподели от своя страна, че изборът на Ханинен е бил съвсем логичен, след като състезателят впечатли тима по време на тестовете досега и с досегашното си представяне в различни рали шампионати.

„Юхо бе невероятно мотивиран, когато се присъедини към екипа. Той разбираше много ясно, че не искаме да пропускаме нито един етап в подготовката за 2017 г., както и че пред следващата година трябва да се учим и да си стъпим на краката. Има доста опит в световния рали шампионата и съм сигурен, че познава най-добре колата ни, тъй като се труди по нея от самото начало (на създаването й). Ето защо привличането му е перфектен според мен ход”, заяви Макинен.

Той допълни, че всички в отбора ще дадат най-доброто от себе си, за да постигнат успех с новия проект.