Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хакинен призна, че е сбъркал в оценката си за Верстапен

Хакинен призна, че е сбъркал в оценката си за Верстапен

41
0

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен призна, че е сбъркал в оценката си за Макс Верстапен.

Финландецът заяви през миналия сезон, че „едно момче на 16-17 години в никакъв случай не е готово за Формула 1”.

„Никога не бих позволил на толкова млад състезател да кара в F1 – и като мениджър, и като баща”, допълни Хакинен.

Самият пилот демонстрира самочувствие и спокойствие от момента, в който подписа договора си с Торо Росо. Той бе категоричен, че подобни реакции заради възрастта му са очаквани, но лично него не го притесняват.

След четири старта от шампионата през 2015 г. Макс вече е най-младият спечелил точка в историята на спорта пилот (на 17 години, 5 месеца и 27 дни). Той дели 10-та позиция в класирането на състезателите с Нико Хюлкенберг (Форс Индия) и съотборника си Карлос Сайнц – и тримата са с по 6 точки, но пилотите на Торо Росо имаха доста технически проблеми в първите надпревари.

„Бях против идването в F1 на 17-годишен младеж, но съм щастлив да призная, че сбърках”, заяви Хакинен пред испанския вестник Марка. „Макс е пример, че времената са се променили. Технологиите във Формула 1 са много мощни, пилотите получават огромно – изумително – количество информация, която може да се проучи и да помогне за подобрение представянето на състезателя. Всичко е по-добре организирано, можеш да тестваш на симулатора по цял ден във всякакви условия… Не казвам, че сега е по-лесно, но в по-голяма степен е възможно да постигнеш високо ниво при влизането си в спорта.”

Самият Верстапен пък вече трябва да отговаря на въпроси дали очаква да бъде „повишен” като Данил Квят. Руснакът отиде в Ред Бул след само един сезон с Торо Росо. Макс обаче не позволява да бъде разсейван от подобна възможност: „Това е само хипотеза. Сега съм съсредоточен върху това да постигна колкото се може по-голям успех. Ще видим какво предстои след това. Не съм в Торо Росо, за да мечтая за бъдещето, а за да свърша максимално добра работа. Дали искам да съм световен шампион? Да, в бъдеще. Настоящата ми цел е да започнем да взимаме редовно точки. След това победи. А тези, които печелят състезания, стават шампиони. Но както казах, това е в бъдеще време.”