Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас ще покаже новия си болид на 2 февруари

Хаас ще покаже новия си болид на 2 февруари

495
0
Хаас VF-23
Снимка, Любомир Асенов/Lapbg

Хаас ще покаже новия си болид на 2 февруари. Американците станаха последния екип на стартовата решетка, който обяви плановете си за тази година. Това ще бъде първото официално събитие на новия ръководител на Хаас Аяо Комацу.

Хаас ще бъде първият отбор, който ще представи автомобила си за сезон 2024 в F1. Американците продължиха традицията от последните години, след като първи показват новите си болиди. Базираният в Банбъри екип се надява новият модел VF-24 да бъде много по-успешен от предшественика си

Хаас изживя една изключително тежка кампания през 2023 г. Екипът отново заложи на концепция, много близка до тази на Ферари. За нещастие, това усложни живота както на пилотите Кевин Магнусен и Нико Хюлкенберг, така и на инженерите и ръководството на Хаас.

VF-23 се оказа автомобил, който има изключително тесен работен прозорец. Макар да показваше много добра скорост, този болид бе наистина ужасен по време на състезанията. Това се дължеше на прекомерното износване на гумите.

От Хаас опитаха да намерят решение на тази проблем. Инженерите на отбора промениха концепцията на болида в заключителната фаза на сезон 2023. Това обаче така и не доведе до очаквания скок в представянето. Затова екипът използваше и двете концепции в последните няколко старта.

Очакванията на 2 февруари да бъде представена разцветката на VF-24. По-рано този месец стана ясно, че екипът ще направи два шейкдауна преди предсезонните тестове. Единият от тях е на 11 февруари на Силвърстоун. Вторият ще се състои няколко дни по-късно в Сахир.

Хаас отваря нова глава в своята история. Наскоро американският отбор се раздели с дългогодишния си шеф Гюнтер Щайнер. 58-годишният специалист бе освободен заради разногласия със собственика Джийн Хаас. Няколко часа преди новината за уволнението на Щайнер стана ясно, че техническият директор Симоне Реста също е напуснал Хаас. Предполага се, че италианският инженер ще се върне във Ферари. Но според други спекулации, Реста може да отиде в ребрандирания тим на Алфа Таури (Visa Cash App RB) или да се върне в Заубер (Stake F1 Team).

Междувременно новият шеф на Хаас Аяо Комацу обясни, че „не се опитва бъде Гюнтер Щайнер.“ Японският инженер също така потвърди, че новата кола ще бъде коренно различна спрямо тази от миналата година. Комацу обаче остана предпазлив относно очакванията си в предстоящата кампания.