Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас, Колин Колес и Стефан GP се интересуват от участие в F1

Хаас, Колин Колес и Стефан GP се интересуват от участие в F1

27
0
Формула 1

Съсобственикът на отбора от НАСКАР Джийн Хаас, Колин Колес и Стефан GP изразиха интерес за участие във Формула 1.

ФИА обяви през декември, че търси нови екипи за Гран при, като желаещите трябваше да заявят интерес до 3 януари тази година. Пълните документи за кандидатстване се подават до 10 февруари, а решението ще бъде обявено на 28 февруари. От международната федерация допълниха, че ако ФИА и носителят на търговските права не намерят нито един тим за подходящ, то няма да бъде избран допълнителен отбор.

Най-високопрофилният кандидат е Хаас Рейсинг Дивелъпмънт. Джийн Хаас понастоящем е съсобственик на Стюарт-Хаас Рейсинг в НАСКАР. Отборът спечели Спринт Къп сериите през 2011 г.

Отговорихме на изявлението на ФИА и изпратихме съобщение за интерес за участие във Формула 1 от името на Хаас Рейсинг Дивелъпмънт. Уважаваме процесите на ФИА и ще дадем повече подробности през идващите седмици – се казва в изявлението.

Хаас притежава и аеродинамичния тунел Уиндшиър в Конкорд, Северна Каролина, който е използван от отбори от Формула 1 в миналото.

Колин Колес бе шеф на Испания Рейсинг в F1. Роден в Румъния, но израснал и работещ в Германия, той заемаше ръководни позиции още в различните превъплъщения на Джордан (Мидланд, Спайкър, Форс Индия). Освен това има опит и в друг дисциплини от автомобилния спорт.

Стефан Гран при пък вече веднъж кандидатства за място в Гран при – през 2009 г., но не бе одобрен от ФИА. Проектът е на сръбския бизнесмен Зоран Стефанович.