Начало Избрани Хайтек подаде заявка за присъединяване към F1

Хайтек подаде заявка за присъединяване към F1

1419
0
Формула 1, F1
снимка: Майкъл Потс

Хайтек подаде заявка за присъединяване към F1. Британският отбор се надява да бъде част от най-високото ниво на моторните спортове през 2026 г. Хайтек обяви и нова голяма инвестиционна сделка с казахстанския бизнесмен Владимир Ким.

Хайтек е отбор, който е базирания близо до пистата Силвърстоун във Великобритания. В момента тимът се състезава в категориите F2, F3 и F4. Днес стана ясно, че компанията майка „Hitech Global Holdings Limited“ е продала 25-процентен дял на казахстанския магнат Владимир Ким

Ким е един от най-богатите хора в Казахстан. Според Форбс, състоянието му се равнява на $4.6 млрд. Основните интереси на Ким са в минния, банковия и авиационния секто. Работата на неговите компании „Kazakhmys“ и „KAZ Minerals Group“ в областта на добива и преработката на медна руда я превръща в един от десетте най-големи производители на мед в света.

Преди това компаниите на Ким са спонсорирали казахстански спортисти. Тук се включват шампионите по бокс Генадий Головкин и Серик Сапиев, както и тенисисти от най-висок ранг. Въпреки този факт, сделката с Хайтек е първото навлизане на Ким в международните автомобилни състезания.

„Автомобилният спорт е мой отдавнашен личен интерес. Радвам се, че влизам в партньорство с организация, която се радва на успехи в толкова много категории и има такива амбиции за бъдещето си“, сподели Ким.

„Имаме утвърдена ангажираност със спорта. Това е първата ни глобална инвестиция в моторните спортове. Нейната динамична привлекателност, растяща експозиция, възможности за маркетинг между бизнеса и разрастваща се фенска база съвпадат с моите амбиции в личен и търговски план“, добави 62-годишният бизнесмен.

„За мен е удоволствие да приветствам Владимир Ким в групата на Хайтек. По време на разговорите ни открихме много естествени синергии. Знам, че неговата подкрепа ще бъде безценна, особено докато се стремим да надграждаме успеха на отбора. В момента работим за постигането на по-широките амбиции на Хайтек през следващите години“, каза главният изпълнителен директор на Хайтек Оливър Оукс.

Инвестиционната сделка с Ким идва в правилен момент за Хайтек. Британският тим се надява да получи разрешение от ФИА да се присъедини към решетката на F1 в близко бъдеще. Днес екипът официално обяви, че е подал заявление за влизане в световния шампионат от 2026 г.

Според Хайтек, влизането във Формула 1 е „стъпка, която ще завърши стълбицата на едноместните автомобили и ще покаже, че екипът разполага с всички необходими хора, опит и ресурси, за да се конкурира с най-добрите отбори в света.“

В момента ФИА разглежда кандидатурите на отбори, които искат да се включат в F1 от 2025 г. нататък. Хайтек не е единственият екип, който проявява интерес към световния шампионат. Тук попадат имената на Андрети Кадилак, F1 Equal, Pantnera Team Asia и др. Разширяването на стартовата решетка среща подкрепа от страна на Мохамед бин Сулайем, докато CEO-то на Формула 1 Стефано Доменикали е против добавянето на още отбори.