Начало Избрани Майкъл Андрети подава заявка за участие в F1 тази седмица

Майкъл Андрети подава заявка за участие в F1 тази седмица

975
0
Майкъл Андрети
Майкъл Андрети, снимка Индикар

Майкъл Андрети подава заявка за участие в F1 тази седмица. Американецът продължава изграждането на своя тим и да има надежда, че ще се присъедини към стартовата решетка на световния шампионат в бъдеще.

Андрети е най-сериозният кандидат за участие в F1. Бившият пилот на Макларън неколкократно опита да се включи в световния шампионат

Компанията на Андрети [Андрети Глобал] пробва да купи Заубер през есента на 2021 г. След като преговорите се провалиха, Андрети опита да създаде собствен отбор и дори бе готов да плати входната такса от $200 млн. Въпреки това ръководството на F1 отново отказа дори да изслуша американеца.

Преди малко повече от три месеца Андрети Глобал направи нов опит да влезе в F1. Този път американската компания обедини сили с Кадилак. Това се случи само няколко дни след като президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем отвори вратата за потенциални нови отбори в световния шампионат.

Последният опит на Андрети за влизане в F1 е много по-сериозен. Екипът иска да доведе със себе си Дженерал Моторс (GM). Американската автомобилна корпорация за първи път проявява някакъв интерес към най-високото ниво на моторните спортове. Ако бъде допуснат до участие, екипът на Андрети-Кадилак ще използва задвижващи системи на Рено. След това има вероятност Кадилак да започне производството на собствени агрегати по новите правила, които влизат в сила от 2026 г.

Според информация на различни източници, има екипи, които са подали първоначалното си заявление по-рано тази година. Миналата седмица те са получили бележки от ръководния орган за евентуалните промени, които ще трябва да направят. Окончателното решение по всяко заявление се очаква да бъде взето през юли

Андрети се появи в падока на F1 по време на Гран при на Маями. Бившият състезател предостави актуална информация за текущото състояние на неговия проект.

„Работим върху това. В момента сме в средата на процеса с ФИА. Тази седмица подаваме [окончателните] документи и се надяваме да получим отговор в средата на юли, така че постигаме добър напредък“, сподели Андрети пред Sky Sports F1.

Андрети Глобал се стреми да се включи към F1 най-рано през 2025 г. До момента компанията сблъсква със значителни пречки. Американците все още не могат да убедят FOM и Либърти Медия да одобрят заявлението им. Притежателят на търговските права в F1 се оказва най-песимистичният от двата основни управляващи органа в спорта.

В края на миналата Андрети  направи първа копка на нов комплекс с площ 575 000 кв.м в град Фишърс, Индиана. В него ще се помещава настоящата дейност на компанията в областта на моторните спортове, както и на всички бъдещи дейности в F1. Майкъл Андрети заяви, че работата по отбора „вече е започнала“ дори без одобрението на ФИА и ръководството на Формула 1.

„В момента изграждаме отбора с пълна сила“, каза Андрети.

Миналата седмица американецът също така заяви, че планира да разшири дейността си и да има подразделение в F3. Това ще се случи ако кандидатурата им за F1 бъде одобрена.

„Ще открием магазин в Англия, където ще бъде инженерният отдел на отбора от F1. Ако договорът за Формула 1 се осъществи, искам да участвам и във Формула 3 и Формула 2. Искам да контролирам повишаването на квалификацията на нашите пилоти, защото тогава знаете с какво оборудване разполагат и как се отнасят към тях“, каза още Майкъл Андрети.

Екипът на Андрети спечели Гран при на Лонг Бийч благодарение на Кайл Къркууд, докато Ромен Грожан се качи на подиума в Лонг Бийч и Алабама. В допълнение, Джейк Денис спечели еПри на Мексико в началото на годината. Британецът е един от претендентите за титлата във Формула Е.