Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хакинен: Не можеш да си позволиш да губиш никакво време, когато се...

Хакинен: Не можеш да си позволиш да губиш никакво време, когато се бориш с Мерцедес

4079
0
Макс Верстапен, Люис Хамилтън
Макс Верстапен и Люис Хамилтън; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Мерцедес свърши страхотна работа с използването на стратегия, за да спечели предимство спрямо Ред Бул в първите четири надпревари от сезон 2021, заяви Мика Хакинен. В колонката си за Унибет двукратният световен шампион отбеляза, че в борба срещу екипа от Бракли не можеш да си позволиш да губиш никакво време. Толкова по-дълъг бе първият питстоп на Макс Верстапен, когато той влезе в бокса без инструкция от питуола. Нидерландецът финишира втори, след като Люис Хамилтън направи втори пит и с по-свежите си гуми го настигна и изпревари.

„Доверието е важна част от отборната работа във Формула 1. 98-ата победа на Люис Хамилтън се дължеше на доверието, което той прояви към стратезите на тима. За някои хора изглеждаше като грешка, тъй като Люис излезе на 22 секунди за лидера в надпреварата Макс Верстапен. Но стратезите на Мерцедес знаеха, че световният шампион има темпото да настигне и изпревари Ред Бул-Хонда-та.“

„Мерцедес го бяха планирали цял уикенд. Дадоха и на Люис, и на Валтери Ботас варианта за стратегия с 2 бокса, защото в неделя те имаха по два комплекта медиум – един нов и един каран, докато Ред Бул остави Макс с един комплект медиум.“

„Това е толкова типично за Мерцедес и е причината, поради която Люис и Валтери знаят, че карат за най-добрия отбор във Формула 1 в момента. Дори след загубата на позиции на старта те финишираха първи и трети. На писта, на която изпреварванията са изключително трудни“, сподели Хакинен.

Той заяви, че Верстапен е свършил страхотна работа през уикенда. Загубата на 2 секунди при неочакваното му спиране в бокса обаче е една от грешките на тима от Милтън Кийнс.

„Не можеш да си позволиш да губиш никакво време, когато се бориш с Мерцедес. Един поглед към първите четири състезания показва, че Мерцедес свърши страхотна работа с използването на стратегия, за да спечели предимство спрямо Ред Бул. Малките грешки на Макс дадоха възможности на Люис“, допълни финландецът.

Хакинен отбеляза също така, че рекордите на Хамилтън вече са забележителни, но никой не бива да се зарича, че няма да бъдат подобрени.

„Никога не казвай никога, защото всички си мислехме, че рекордите на Михаел [Шумахер] ще са вечни!“