Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън и Верстапен не се притесняват от загуба на точки при евентуален...

Хамилтън и Верстапен не се притесняват от загуба на точки при евентуален сблъсък помежду си

3731
0
Макс Верстапен и Люис Хамилтън
Макс Верстапен и Люис Хамилтън, снимка Ред Бул Контент Пуул

Претендентите за титлата Люис Хамилтън и Макс Верстапен казаха, че възможността за приспадане на точки в случай на спорен край на битката за короната не е нещо необичайно.

Състезателният директор на ФИА Майкъл Маси предприе необичайна стъпка, като включи напомняне на няколко правила в Международния спортен кодекс. Tой включва клаузи, които позволяват приспадане на точки ако се случи определен инцидент.

Приспадането на точки се е случвало много рядко, но не е нещо необичайно във Формула 1. През миналия сезон Рейсинг Пойнт загубиха 15 точки от своя актив при конструкторите заради нарушения в техническите правила.

„Това се е случвало в миналото“, сподели Хамилтън. „Сигурен съм, че стюардите са взели предпазни мерки и според мен са справедливи. Надяваме се те да не бъдат използвани и да имаме едно чисто и вълнуващо състезание. Иначе нямам особено мнение за това. Тук съм, за да си върша работата и не искам да виждам стюардите повече, отколкото те искат“.

Верстапен заяви, че напомнянето от Маси преди състезанието е абсолютно ненужно.

„Знам какво има в спортния код, така че това не трябва да се напомня. Могат да го вложат във всеки един състезателен уикенд“.

Според пилота на Ред Бул възможността за спорно завършване на шампионата е раздута от медийното отразяване на състезанието.

„Като пилот не мисля за тези неща. Отивам в уикенд, в който искам да дам най-доброто от себе си. Разбира се ще се опитам да спечеля надпреварата. Но естествено медиите започват да казват разни неща. Всъщност няма повече да коментирам тази тема. Опитвам се да бъда най-подготвен за предстоящото състезание и да завърша на по-предна позиция“, обясни Верстапен.

Ако и двамата пилоти не спечелят точки, Верстапен ще триумфира в шампионата поради повечето спечелени победи. Хамилтън обясни, че не обмисля възможността за сблъсък със своя съперник. 

„Не мога да контролирам тези неща около мен. Всичко, което мога да направя е да контролирам какво правя по време на подготовката си и как се държа“, обобщи Люис Хамилтън.

Двамата състезатели отричат нуждата от разговор преди двубоя за световната титла.

„Не мисля, че трябва да сядаме и да говорим. И двамата сме тук, за да победим. Ще направя всичко възможно, за да спечеля шампионата. Състезавахме се много добре през цялата година и направихме страхотно шоу за всички в края на деня. Надяваме се да го направим отново и тук“, коментира Верстапен.

„Не мисля така. Както спомена Макс, имахме много състезания. Някои от тях бяха както добри, а в други имаше инциденти. Надявам се да се поучим от всички тези неща и след това да продължим напред“, каза Хамилтън.