Начало Избрани Рос Браун и Майкъл Маси предупредиха Хамилтън и Верстапен да не прекрачват...

Рос Браун и Майкъл Маси предупредиха Хамилтън и Верстапен да не прекрачват границата

4314
0
Макс Верстапен, Люис Хамилтън
Макс Верстапен и Люис Хамилтън; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Рос Браун сподели вълнението си от последното състезание за сезон 2021 в F1.  Директорът на шампионата се надява титлата да се реши на пистата, а не в стаята на стюардите. 

Битката за световното първенство претърпя нов обрат в последното състезание в Саудитска Арабия. Претендентите за титлата Макс Верстапен и Люис Хамилтън се бореха за водачеството преди да бъдат въвлечени в спорен сблъсък. Заради това Макс получи 10-секундно наказание и загуби всякакви шансове за успех. Сега те се отправят към финалната надпревара с еднакъв актив точки.

„Този спорт имаше всичко през този сезон и ни даде още повече екшън в неделя“, заяви Браун след състезанието в Джеда.

„Имаше толкова много интриги, битки и напрежение между двете действащи лица. Всичко беше просто сензационно. Изминаха 47 години, откакто влязохме в последното състезание с двама претенденти, които имат едни и същи точки. Mисля, че всеки иска да види какво ще се случи в Абу Даби.“

Въпреки това някои експерти критикуваха пилотирането на Макс Верстапен в по време на състезанието в Саудитска Арабия, включително Джони Хърбърт и Мартин Брандъл. Браун се надява на чиста битка между двамата претенденти в самата надпревара.

„Ще бъде трудно. Нито един няма да даде и един сантиметър, но ние искаме чисто състезание. Границата не трябва да се прекрачва. Не искаме този шампионат да се решава от стюардите и да се окаже в апелативния съд или другаде. Спорът за титлата трябва да се разреши на пистата с победа на по-добрия пилот“, обясни Рос Браун.

Освен битката за короната, британецът иска да разбере какви ще са мненията на пилотите относно новите модификации на пистата Яс Марина.

„Очаквам с нетърпение финала в Абу Даби, той като там направиха промени по пистата, от които съм много доволен. Това ще представлява ново предизвикателство за всички състезатели. Със сигурност ще се насладят повече на карането си. Според симулациите новата конфигурация предлага повече възможности за изпреварване. Искам да разбера какво ще е мнението на пилотите“.

Същевременно състезателният директор на ФИА Майкъл Маси даде ясни предупреждения на отборите и пилотите от F1. Той заяви, че поведението им е решаващо за шампионата и ще бъде под наблюдение с възможност за отнемане на точки като наказание.

Mаси напомни на всички участници в шампионата за техните задължения спрямо Международния спортен кодекс на ФИА. Спомена и за правомощията на стюардите, които могат да отнемат точки от всеки един отбор или пилот, ако той е нарушил правилата. 

В Инструкция номер 29 от бележките за Гран при на Абу Даби Майкъл напомни за серия от правила и процедури, oписани в Кодекса, особено за чл. 12.2.1.l. Според него „всяко нарушение на принципи за справедливост в състезанието, неспортменско поведение или опит да се повлияе на резултата по начин, който противоречи на спортната етика“.

Маси също така посочи, че стюардите могат да наложат възможни наказание като „отстраняване от едно или повече състезание“, както и „отнемане на точки за шампионата“ при всякакви нарушения.