Начало Избрани Хамилтън: MotoGP е по-екстремен спорт от F1

Хамилтън: MotoGP е по-екстремен спорт от F1

2089
0
Люис Хамилтън, Валентино Роси
снимка: Монстър

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън смята, че MotoGP е по-екстремен спорт от най-високото ниво на автомобилния спорт. Пилотът на Мерцедес изрази възхищението си от пилотите във висшия клас на световния шампионат по мотоциклетизъм.

Британецът разказа за любовта си към мотоциклетите и за убеждението си, че MotoGP е по-„хардкор“ спорт от F1.

В края на 2019-та, Хамилтън се появи заедно с деветкратния световен шампион по мотоциклетизъм Валентино Роси за съвместно интервю от името на общия спонсор IWC Schaffhausen. В него двамата разказаха за възхищението си един към друг и за постиженията си в двете водещи категории на моторните спортове. Също така те размениха своите каски и превозни средства на пистата Рикардо Тормо край Валенсия.

Роси напусна света на MotoGP в края на миналата година.  Този сезон Доктора ще се заеме с нов проект в лицето на сериите GT World Challenge Europe. Там той ще кара автомобил на Ауди за екипа на WRT. Негови съотборници са Нико Мюлер и Фредерик Вервиш.

Италианската суперзвезда обясни как пилотите от MotoGP гледат към F1 с възхищение за това, което могат да правят. Освен това каза, че падокът на световния шампионат изпитва същото уважение към своите колеги от най-силния шампионат на ФИМ. 

Хамилтън се съгласи с мнението на Валентино Роси. Според него класът на мотоциклетите е по-екстремен от този на F1.

„[Валентино] сподели, че пилотите от Формула 1 се възхищават на тези MotoGP. Също така те се възхищават и на нас“, каза Хамилтън.

„MotoGP е по-екстремен спорт от F1. Това е моето лично мнение. Момчетата в този шампионат нямат предпазни колани.“

„Инцидентите с мотоциклети са много по-тежки и ужасяващи. За тях е много, много трудно да подобрят безопасността, така че факторът на страха винаги е налице и съществува от години.“

„Може би имат малко контрол на сцеплението и на подемната сила. Като цяло мотоциклетът може да те изхвърли съвсем неочаквано. Междувременно във Формула 1 става все по-безопасно и по-безопасно и по-безопасно.“

Хамилтън посочи спасяването на Ромен Грожан от драматичния инцидент по време на Гран при на Бахрейн през 2020 г. като пример за това колко много е напреднала безопасността във Формула 1. В същото време ситуацията MotoGP продължава да бъде доста „нервна.“

„Съвсем наскоро имаше огромна катастрофа, коментира пилотът на Мерцедес.

„[Колата] беше в пламъци и той излезе от нея. Преди години F1 беше много опасна състезателна серия, в която хората губеха живота си. Сега тя се превърна в надпревара, която според мен върви в правилната посока.“

Но ние гледаме какво прави той [Роси]. както и неговите колеги. Направо съм в пълен шок. Тези момчета карат с 360 км/ч в края на правата, спирайки в завой 1 на Муджело! Понякога се сблъскват с така наречния хайсайд. Това е доста изнервящо“, завърши Люис Хамилтън.