Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън начело и след третата свободна тренировка в Канада

Хамилтън начело и след третата свободна тренировка в Канада

32
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън даде най-добро време и в третата свободна тренировка в събота сутринта. Пилотът на Мерцедес остави зад себе си Фелипе Маса от екипа на Уилямс, а трети се нареди съотборника на Хамилтън, Нико Розберг.

Алонсо (Ферари), Рикиардо (Ред Бул), Райконен (Ферари), Ботас (Уилямс), Квят и Верн от екипа на Торо Росо и Себастиян Фетел пък допълниха местата в топ 10.

Условията на пистата в Канада в събота сутринта бяха значително по-добри от тези в петъчния ден, като от безоблачното небе слънцето припичаше безпрепятствено. Температурата на въздуха бе малко над 20 градуса, докато тази на асфалта надхвърляше 30.

Интересното бе, че при тези условия пилотите не бързаха да започват работата си и до десетата минута само петима пилоти бяха записали времена. Кевин Магнусен (Макларън) бе с най-добро време, следван от Хюлкенберг (Форс Индия) и Квят (Торо Росо).

Никой от фаворитите все още не бе записал бърза обиколка, когато Естебан Гутиерес се завъртя на втория шикан, свързващ трети и четвърти завой, и сесията за кратко бе прекратена, докато колата му бъде преместена.

Двадесет минути след началото голяма част от пилотите започнаха сериозната си работа, като в боксовете останаха само състезателите на Ред Бул и Фернандо Алонсо (Ферари). Всички останали започнаха опити с меките гуми, като в края се очакваше симулация на квалификационна обиколка със супер меките гуми.

Хамилтън поведе, следван от пилотите на Уилямс, Фелипе Маса и Валтери Ботас. Излезлият около половин час преди края Алонсо за кратко поведе, следван от Райконен, но Хамилтън отново успя да си върне водачеството с третата си бърза обиколка. Розберг бе четвърти, пред Маса и Ботас. С чудесен финален сектор обаче бразилецът успя да се изкачи до второ място във втората си обиколка.

Хамилтън продължаваше да подобрява времето си, като успя да слезе до 1:16.1 мин. Борбата продължаваше да е между съотборниците в Мерцедес, както показа Розберг, който подобри времето на колегата си с по-малко от 0,1 сек.

Класирането след опитите с меките гуми показваше пилотите на Уилямс на трета и четвърта позиция (Маса пред Ботас), следвани от Алонсо и Райконен с болидите на Ферари, и Рикиардо и Фетел с тези на Ред Бул. Хамилтън все пак успя да оглави класирането с време от 1:15.6 мин двадесет минути преди края на сесията, повеждайки с половин секунда пред съотборника си.

Рикиардо изглежда се справяше значително по-добре от петъчния ден, като успя дори да стигне до четвъртото място с меките гуми.

Райконен бе първият пилот, направил опит със супер меките гуми, който обаче му отреди едва третото място след първата бърза обиколка.

В бокса на Мерцедес правеха последни промени по предната част на колата на Хамилтън преди излизането на англичанина за последните опити със супер меките гуми, докато Фетел явно имаше проблеми с педала на спирачките, който не даваше необходимото налягане на системата.

Алонсо успя да измести Райконен с по-малко от 0,1 сек при опита си с по-мекия тип гуми. Испанецът зае трета позиция, а на трасето излязоха пилотите на Мерцедес. Къде заради трафик, къде по други причини нито Хамилтън, нито Розберг успяха да подобрят времената си с меките гуми. Това даде възможност на Маса да се изкачи на второто място, оставяйки зад себе си Розберг, Алонсо и Рикиардо.

Райконен, Ботас, Квят и Верн заеха местата от шесто до девето, а десети се нареди Себастиян Фетел.