Начало Избрани Хамилтън: Наистина не знам защо продължаваме да даваме трибуна на „гласове от...

Хамилтън: Наистина не знам защо продължаваме да даваме трибуна на „гласове от миналото“

3701
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън вярва, че F1 и медиите трябва да спрат да дават трибуна на „гласове от миналото в спорта, които изразяватархаични“ възгледи. Изказването на пилота на Мерцедес в отговор на неотдавнашните коментари на Нелсън Пике и Бърни Екълстоун.

Трикратният световен шампион беше осъден от F1 и ФИА за това, че в подкаст от 2021 г. е използвал дума, която беше изтълкувана като расова обида. Бразилецът се извини на Хамилтън и заяви, че коментарът му, макар и възприет като обиден, не е бил на расова основа.

Бившият шеф на един на екипа на Брабам, в който е карал  Пике и негов близък приятел Бърни Екълстоун защити бразилеца. Британецът настоя, че Хамилтън е трябвало просто да не обръща толкова внимание на този коментар.

Миналата седмица сър Джеки Стюарт предположи, че Хамилтън е трябвало да се оттегли от спорта, когато е бил шампион. Екълстоун заяви, че шефът на отбора на Мерцедес Тото Волф се е „наситил“ на Хамилтън. Също така бившият шеф на F1 смята, че пилотът на Мерцедес вече приема загубите по-добре.

На фона на противоречията, седемкратният световен шампион се пита защо се дава толкова голяма трибуна най-възрастните фигури в спорта.

Дълго време бях обект на расизъм и критика, негативизъм и архаични разкази, както и на подтекст за дискриминация“, каза Хамилтън на пресконференцията в четвъртък на пистата Силвърстоун.

Така че това не е нищо ново за мен. Смятам, че става дума по-скоро за по-обща картина.“

Наистина не знам защо продължаваме да даваме трибуна на „гласове от миналото“. Те говорят за нашия спорт в негативна светлина. Ние искаме да отидем на съвсем друго място. Това не е представително за това кои сме ние като спорт сега и къде планираме да бъдем.“

Искаме да се развиваме в страни като САЩ и Южна Африка. Трябва да гледаме към бъдещето и да даваме на по-младите хора платформа, която да е по-представителна за днешното време и за посоката, в която вървим.“

„Не става дума само за един човек и само за една употреба на този термин. Това е по-голямата картина.“

Всъщност Пике не е получавалтрибуна“ от F1. Той е изразил мнението си в местен подкаст в родината си, където трикратният световен шампион в F1 остава жива легенда.

От друга страна, Екълстоун получи трибуна в праймтайма на предаванетоДобро утро, Великобритания“ по ITV. Британецът изрази мнението си не само за Пике и Хамилтън, но и за Владимир Путин и руската инвазия в Украйна. Това негово изказване предизвика още по-големи спорове.

Мисля, че е вече достатъчно. Затова наистина трябва да настояваме за действия, добави Хамилтън. Британецът не заяви какви точно действия има предвид.

Трябва да има някаква отговорност. Не знам каква е била целта на тези изказвания.“

Ако тя е била да се създаде разделение в Обединеното кралство, не е нужно да чуваме някой, който в крайна сметка вярва във войната и разселването на милиони хора. Все пак Има много положително настроени хора. Ако нямате нищо положително за внасяне, просто не им давайте пространство за изява“, завърши Люис Хамилтън.