Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън е най-богатият спортист във Великобритания

Хамилтън е най-богатият спортист във Великобритания

1604
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Спас Генев

Шесткратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън е най-богатият спортист във Великобритания, сочи годишната класация на вестник Съндей Таймс. Личното състояние на 35-годишния автомобилен състезател се изчислява на 224 милиона паунда (около 275,6 милиона долара).

Хамилтън е спечелил 37 млн. британски лири през 2019 г. Договорът, подписан с Мерцедес през 2018 г. и изтичащ в края на 2020-та, е за до 40 млн. паунда годишно (заплата плюс бонуси и спонсорски пари). Люис е и най-богатият спортист в историята на Обединеното кралство. Състоянието му надскочи това на Дейвид Бекъм – 200 млн. паунда при оттеглянето на Бекъм от професионалния футбол.

В момента името на Хамилтън е част от множество слухове за разместване на пилоти във Формула 1, предизвикани от потвърждението, че Ферари и Себастиан Фетел ще се разделят след сезон 2020. Преди предизвиканата от коронавируса криза се говореше, че Люис преговаря за нов контракт с Мерцедес за 60 млн. паунда годишно. Впоследствие се появиха мнения, че може да отиде във Ферари. В момента не е ясно какво точно се случва.

Според последната информация от немски медии Фетел пък е отказал предложението на Макларън и може би търси вариант да стане част от Мерцедес. Договорът на Валтери Ботас е само за една година. Подобна възможност обаче се смята за малко вероятна. Една от основните причини е, че в екипа едва ли биха се натоварили чисто финансово с двама многократни световни шампиони.