Начало MotoGP News Хамилтън подкрепя идеята за общ състезателен уикенд на F1 и MotoGP

Хамилтън подкрепя идеята за общ състезателен уикенд на F1 и MotoGP

810
0
Люис Хамилтън, Валентино Роси
снимка: Монстър

Люис Хамилтън подкрепя идеята за общ състезателен уикенд на F1 и MotoGP. Седемкратният световен шампион вярва, че „би било епично“ двата шампионата да се проведат заедно на дадено трасе.

В началото на месеца Либърти Медия придоби мажоритарен дял от Дорна Спортс. Испанската компания притежава търговските права на MotoGP, Moto2, Moto3 и MotoE, както и на WSBK. По този начин Либърти обедини под шапката си двата най-престижни шампионата на две и четири колела

В миналото се говореше неведнъж за провеждането на общ състезателен уикенд от F1 и MotoGP. Идеята за това нещо обаче беше смятана за налудничава и граничеща с фантазията. Сега обаче това може да се случи в бъдеще. Това смята и главният изпълнителен директор на Дорна Спортс Кармело Еспелета. От друга страна, провеждането на подобно нещо би било много трудно заради изискванията на двата шампионата и различните спонсори, гуми и партньори.

Наскоро Хамилтън коментира идеята за общ рейс уикенд между F1 и MotoGP. Пилотът на Мерцедес изрази подкрепата си и вярва, че това „би било епично“. Хамилтън е голям почитател на MotoGP и е казвал, че това е „по-екстремен спорт от F1.“

В края на 2019 г. Хамилтън участваше в специално събитие на Монстър Енерджи, което се проведе на пистата Рикардо Тормо. По време на него той и Валентино Роси размениха своите машини. Така британецът изпробва мотора на Ямаха, а Роси беше зад волана на болида на Мерцедес от 2017 г.

„Не съм мислил много за това, но очевидно съм чел заглавията на вестниците за него. Мисля, че Либърти свърши невероятна работа с F1. Очевидно стойността на шампионата се покачва от 2017 г. насам. Затова смятам, че те могат да свършат чудесна работа и с MotoGP“, сподели Хамилтън.

„Вълнуващо е, защото аз обичам MotoGP. Ще бъде епично, ако успеем да имаме двата шампионата в един и същи уикенд.“

„Може би бих могъл да направя състезание в MotoGP и да се състезавам с автомобил от F1 в един и същи уикенд – това би било наистина готино“, пошегува се Хамилтън. Разбира се, той добави, че подобна ситуация би била „невъзможна“.

Идеята за съвместни състезания от F1 и MotoGP е малко вероятна в краткосрочен план. Тя би могла да се реализира само на писти, където двете категории вече се състезават. Примери за това са трасетата край Остин, Лосаил, Барселона, Силвърстоун или Ред Бул Ринг. Мотоциклетният шампионат се състезава и на писти, които са приемали стартове от Формула 1 в миналото- Херес, Портимао, Сепанг, Буд Интернешънъл и Муджело. Разбира се, MotoGP не може да се състезава на улични писти заради обясними причини, свързани с безопасността на пилотите.