Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Във ФИА се случват неща зад затворени врати, няма прозрачност, няма...

Хамилтън: Във ФИА се случват неща зад затворени врати, няма прозрачност, няма и поемане на отговорност

2142
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

Люис Хамилтън приветства в началото на уикенда за Гран при на Австралия действията на Сузи Волф, която обяви, че е подала официална жалба срещу ФИА. Седемкратният световен шампион посочи, че в международната автомобилна федерация се случват неща зад затворени врати.

„Сузи Волф отправя страхотно послание с действията си в един свят, в който хората често биват принуждавани да мълчат. Прекрасно е, че е предприела действия, защото в този спорт има реална липса на поемане на отговорност“, посочи Хамилтън.

„Вътре във ФИА се случват неща зад затворени врати, няма прозрачност. Очевидно е, че няма и отговорност, а е необходима. Според мен е нужно и за феновете. Как да се довериш на спорт и всичко ставащо в него, когато дори това липсва?“, продължи Хамилтън

„Надявам се този случай и действията на Сузи да доведат до промяна и положителен ефект. Особено за жените в този спорт, който все още е доминиран от мъже. Живеем времена, в които основното послание е, че ако се оплачеш, ще те уволнят. Това е ужасяващ наратив, който да се изпраща към света като цяло. И като говорим за приемственост в спорта, трябва да сме сигурни, че оставаме верни на основните ценности“, каза още седемкратният световен шампион.

Хамилтън по принцип има позиции по въпроси извън Формула 1 и вчера призова за примирие в ивицата Газа и връщане на заложниците, взети от Хамас при терористичния акт от 7 октомври миналата година.

„Изпращам любовта и подкрепата си на хората в Палестина, които в този свят момент се борят с опасности и загуби. По време на месец, свещен за толкова много хора в региона, трябва да продължим да призоваваме за постоянно примирие и връщане на заложниците, за да могат семействата да са заедно и да са освободени от постоянната заплаха за разруха и жестокост“, написа Хамилтън в Инстаграм, където има над 36,5 милиона последователи.

Съотборникът му в Мерцедес Джордж Ръсел пък също каза, че има нужда от прозрачност в F1 като цяло.

„Доверяваш се на лидерите на спорта, че работят в интерес на Формула 1, а не в името на личния си интерес. И затова определено има нужда от прозрачност. Ако нещата са прозрачни, виждаш не само изхода от случаите. Разполагаш с фактите и цифрите, то имаш възможност да прецениш сам за себе си. Когато обаче те липсват, постоянно се чудиш дали няма нещо скрито“, обясни Ръсел

„Ето защо според мен е толкова важно спортът ни в момента, както посочи и Люис, да изпрати правилното послание към всички, които подкрепят Формула 1, гледат Формула 1, искат да участват по някакъв начин във Формула 1 и желанието им е нищо да не се замита под килима“, добави той.