Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз, Ботас и Сайнц втори и трети в третата сесия в...

Хамилтън най-бърз, Ботас и Сайнц втори и трети в третата сесия в Сочи

1744
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън бе най-бърз в последната свободна тренировка за Гран при на Русия. Той изпревари съотборника си Валтери Ботас с 0,776 сек. Трети се класира Карлос Сайнц (Макларън).

В началото на последния час за подготовка преди квалификацията на пистата в Сочи температурата на въздуха бе малко над 26 градуса, тази на пистата – 38 градуса. Шансът за дъжд бе едва 10%.

Шефът на Макларън Андреас Зайдл потвърди тази сутрин, че Ландо Норис ще остане с новите нос и предно крило, които тества вчера. Карлос Сайнц ще е с по-старите версии на компонентите.

При светването на зеления семафор отборите не бързаха да започнат работа. Норис и Сайнц (и двамата с медиум) първи излязоха на пистата 5 минути след старта на сесията. Първото записано време бе на британеца – 1:36.423 мин. Съотборникът му направи само опознаващ тур.

10 минути след началото на сесията повече пилоти излязоха на пистата, сред тях Валтери Ботас със софт. Даниел Рикиардо, който вървеше силно в петъчните тренировки, избра средните по твърдост. Люис Хамилтън също избра най-меките гуми, предоставени от Пирели на отборите този уикенд. Междувременно Рикиардо излезе пръв с 1:35.672. Ботас излетя встрани от трасето в седми завой в бързата си обиколка. Със следващия тур вече бе пръв – 1:35.183, с почти половин секунда по-добро от това на пилота на Рено, съобщавайки, че сцеплението е много ниско. Хамилтън бе четвърти, на 0,745 сек от съотборника си след грешка.

Ботас подобри постижението си до 1:34.289

На втора и трета позиция излязоха пилотите на Алфа Таури Пиер Гасли и Данил Квят преди Естебан Окон да се нареди между тях. Грожан беше изнервен от поведението на колата си.

„Нищо не мога да върша с този автомобил, момчета, нищо!“, каза французинът по радиото.

Гасли се завъртя в последния сектор, но не се удари никъде и успя да се върне на пистата.

Хамилтън се доближи на 0,210 сек до съекипника си. Макс Верстапен последен излезе от пита в средата на тренировката. Със софт той още с първия си бърз тур даде второ време – само на 0,017 сек от Ботас.

20 минути преди края на тренировката Ботас даде още по-силно време – 1:34.055, като продължи да работи със софт. Програмата на Ферари бе първо с медиум и след това с меките гуми. Шарл Льоклер бе с пето време, Себастиан Фетел – с четвърто.

Хамилтън пък бе още по-бърз от съотборника и подобри времето му с 0,776 сек (1:33.279).

Десетина минути преди карирания флаг Хамилтън водеше пред Ботас и Сайнц (+0,817 сек)

Следваха Перес, Верстапен, Фетел, Строл, Квят, Льоклер, Гасли. Почти всички бяха на трасето в този момент от тренировката, всички със софт. Фетел премина по-грубо върху бордюр и поиска отборът да провери колата му.

Верстапен започна тур с най-добър първи сектор, но се отказа и се прибра в пита. Албон на свой ред изхвърча от трасето върху бордюр. Окон излезе четвърти. Грожан се завъртя и се обади, че просто няма вече думи за колата си.

Повече размествания в челото на подреждането до края на сесията нямаше. Хамилтън остана най-бърз пред Ботас и Сайнц.