Начало Рали Ханинен ще е тестпилот на Тойота за WRC

Ханинен ще е тестпилот на Тойота за WRC

31
0
Тойота Ярис

Юхо Ханинен беше официално обявен за тестов пилот на Тойота, като той може да получи евентуално пилотско място сезон 2017 във WRC. Финландецът ще се присъедини към своя сънародник Мико Хирвонен, който също е изпитател на екипа.

Шефът на отбора Томи Макинен заяви: „Юхо може да участва за отбора ни през сезон 2017 като част от развитието на нашия Ярис WRC. Поради този факт ще се опитаме да му предоставим възможно най-много тестово време, за да свикне с колата по най-добрия начин.“

Ханинен, който е на 35 години, беше смятан дълги години за един от най-перспективните пилоти в рали спорта, но самият той не успя да се наложи. След две години в PWRC премина в отбора на Шкода, за да спечели две последователни титли в IRC и SWRC през 2010 и 2011.

След това стана европейски рали шампион през 2012, а на следващата година направи и своя дебют във WRC за отбора на M-Sport. Взе участие в три ралита, които му дадоха възможност в началото на 2014 да се присъедини към отбора на Хюндай, където не успя да се наложи.

Тойота ще бъде първият отбор, който ще тества напълно новата си кола за сезон 2017, а нейното официално представяне се очаква през април.