Начало Рали Hankook ще доставя гуми в WRC от 2025 г.

Hankook ще доставя гуми в WRC от 2025 г.

179
0
Hankook гуми
Hankook, снимка Ред Бул Контент Пуул

Hankook ще доставя гуми в WRC от 2025 г. Южнокорейският спечели ексклузивния договор за доставка на гуми за световния рали шампионат на ФИА. Hankook заема мястото на Пирели и ще доставя своите продукти за три сезона, започвайки от по-следващата година.

ФИА избра Hankook като следващия доставчик на гуми за WRC. По-рано тази година федерацията стартира тръжна процедура за периода 2025-2027 г.

Hankook ще поеме доставката на гуми за WRC от Пирели, която спечели предишния конкурс, който е за периода 2021-2024 г. Италианската компания избра да не подава оферта в последния конкурс и се фокусира върху други шампионати, сред които и F1

Известната компания ще отговаря за доставката на гуми за автомобилите от премиерния клас Rally1, както и за тези от WRC2, WRC3. Тук се включват още и поддържащите шампионати FIA Junior WRC.

В продължение на много години Hankook е водещ избор в сферата на международния автомобилен спорт. Само през 2023 г. компанията изигра съществена роля в повече от 50 серии. Южнокорейците бяха ексклузивен партньор за категорията Junior ERC от европейския рали шампионат на ФИА, както и в Световния шампионат на ФИА Формула Е.

„Развълнувани сме да започнем нова вълнуваща глава за световния рали шампионат на ФИА и да приветстваме топло Hankook като наш изключителен доставчик на гуми за следващите три години, започвайки от 2025 г.“, каза Питър Тул.

„Изразяваме и искрената си благодарност към Пирели за ценния им принос през последните сезони. Партньорството им е високо ценено“, допълни главният спортен директор на WRC Promoter.

„Световният рали шампионат на ФИА е един от най-зрелищните моторни спортове в световен мащаб. Той има богата история и огромна, отдадена фенска маса. Ние от Hankook сме много доволни и горд да станем новият и ексклузивен доставчик и партньор на WRC от 2025-та“, каза главният изпълнителен директор на Hankook Tire & Technology Суил Лий.

Според информация на различни източници, Hankook се е състезавал срещу Мишлен и DMACK. Французите бяха ексклузивен партньор на WRC в периода 2011-2020 г.

Това ще бъде първото участие на Hankook в WRC. Производителят ще доставя гуми и при очакваните нови правила за Rally1, които вероятно ще бъдат въведени от 2027 г.