Начало Рали Хейдън Падън се подготвя за рали Швеция във Финландия и Норвегия

Хейдън Падън се подготвя за рали Швеция във Финландия и Норвегия

34
0
Хейдън Падън

Новозеландецът Хейдън Падън се подготвя усилено за участието си в рали Швеция, втори кръг от световния рали шампионат за 2012 г. Той ще се състезава за първи път на сняг, подпомаган от навигатора си Джон Кенард и няма търпение да опита сили по отсечките на надпреварата.

Изучих доста видео материали и определено има сериозни възможности за грешки в снега. Нивото на сцепление е страхотно със специалните гуми, но пък се променя моментално, когато стъпиш на лед и това все още не съм го научил като хората – призна 24-годишният шампион в PWRC.

Падън направи кратка тренировка на чакъл в Испания миналата седмица, за да разучи автомобила на Шкода (с който ще се състезава), баланса на колата, как работи екипът. Всичко е преминало чудесно, сподели самият той.

Хората в ASM Моторспортс са страхотни и много ентусиазирани. От пристигането на автомобила досега се трудиха неуморно по подготовката му. Работя заедно и с дългогодишния си приятел и механик Нийл, което допълнително ме улеснява – допълни пилотът.

На Хейдън му предстои по-сериозен тест – вече на сняг – тази неделя в Норвегия. Там основната цел ще е намиране на оптимални настройки за автомобила.

В петък ще тренирам във Финландия, като пак ще се уча да карам на такава настилка. Това трябва да ми помогне неимоверно много за неделните изпитания. За неделя планираме да направим между 80 и 100 км както през деня, така и след мръкване. Няколко от шведските етапи са по тъмно. Приоритет ще са реглажите и като се има предвид, че колата е нова, този ден ще е особено важен за подготовката ни – обясни състезателят.

Шейкдаунът на рали Швеция е в четвъртък сутринта (9 февруари). Официалната церемония и първият суперспециален етап са вечерта в Карлщад. Падън очаква сериозна битка между автомобилите Super 2000 и изрично отбеляза името на Себастиен Ожие сред съперниците си. Французинът не е регистриран за шампионата, но представянето му в Монте Карло бе показателно, че може да се намеси в борбата.

Ожие ще ни е мярката, както и вторият пилот на тима им Андреас Микелсон. В SWRC основните ни съперници през сезона ще са Крейг Брийн и Пер-Гунар Андерсон. Последният ще е особено интересен, тъй като това ще е домашната му надпревара. Има шестима състезатели в SWRC плюс двама с уайлдкарт за всеки кръг и момчетата на Фолксваген. Това си е сериозна конкуренция – каза Падън.