Начало Рали Хейки Ковалайнен иска да участва във WRC

Хейки Ковалайнен иска да участва във WRC

547
0
Хейки Ковалайнен и Сае Китагава
Хейки Ковалайнен и Сае Китагава, снимка Rally Team AICELLO

Бившият пилот от F1 Хейки Ковалайнен иска да участва в световния рали шампионат (WRC). Финландецът планира да се състезава в поддържащата категория WRC2. Ковалайнен се надява да дебютира в рали Япония, което ще завърши тазгодишната кампания в шампионата.

Ковалайнен се оттегли от пистовите състезания в края на миналия сезон. Финландецът има общо 112 участия във Формула 1 в периода 2007-2013 г. Най-силният му период бе в екипа на Макларън. Тогава той спечели Гран при на Унгария през 2008 г. Освен успеха на Хунгароринг, той има още три качвания на подиума, един от които е с болид на Рено. Също така той е карал за Лотус и Катерам. 

След оттеглянето си от F1, Ковалайнен е бил тест пилот на БМВ, преди да се прехвърли в Япония. След преминаването си в сериите Super GT, той е редовен участник и в японски ралита. След като прекара няколко години с автомобил Тойота GT86, тази година Ковалайнен премина към пълна кампания в премиерния клас с Шкода Фабия R5. Финландецът има една титла в Super GT, спечелена през 2016 г. с автомобил на Лексус.

Тази година Япония най-накрая трябва да се завърне в календара на WRC след като надпреварите през 2020 и 2021 г. бяха отменени заради пандемията от COVID-19. Ковалайнен планира да се включи в поддържащия клас WRC2 с отбора на Aicello.

Планът е да го направим, каза Ковалайнен пред DirtFish, когато бе попитан дали има планове да се включи в рали Япония.

Това е голяма мотивация да направим всички тези събития предварително. Искаме да навъртим километри с автомобила. Би било наистина интересно да направим по-голямо и по-дълго събитие. Вероятно то ще бъде на по-големи пътища.“

Централното рали състезание преминава през префектурите Аичи и Гифт в Япония и ще бъде в основата на маршрута на японския кръг от WRC.

Опитът на Ковалайнен в рали автомобил със задвижване на четирите колела се ограничава до двете му състезания в Япония тази година, както и едно участие в снежното Арктическо рали през 2015 г. Очаква се бившият пилот на Макларън да познава добре пътищата, които вероятно ще бъдат включени в маршрута на рали надпреварата.

„Вярвам, че някои от пътищата, които използвахме в някои от японските състезания, ще бъдат използвани и във WRC, каза той.

Но някои участъци ще са ми познати. По принцип цялата сцена в Япония ще ми е по-позната. Така че очаквам да ми бъде по-лесно.“

Японските пътища често са доста криволичещи и. Надявам се пътищата на WRC да са малко по-широки. Това ще бъде наистина голямо предизвикателство за мен.“

До момента Ковалайнен спечели първите два кръга от японския шампионат. Негови съперници са бащата на пилота на Тойота във WRC Такамото Кацута, както и бившият заводски състезател на Субару Тоши Арай.

Въпреки че не очаква да повтори тази форма при евентуален дебют във WRC2, Ковалайнен все пак се надява това да доведе до повече шансове за участие в категорията Rally2.

„Очакванията ми няма да са толкова големи, колкото в японския шампионат, каза той.

Бих искал да участвам във WRC2 състезания. Много съм мотивиран да положа повече усилия, стига да имам подходяща възможност.“

Навигатор на Ковалайнен в рали състезанията е японката Сае Китагава.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Heikki Kovalainen (@heikkikovalainen)