Начало Рали Хирвонен и Латвала тестваха Фиеста RS WRC

Хирвонен и Латвала тестваха Фиеста RS WRC

43
0
????,???? ?????? RS WRC

Мико Хирвонен и Яри-Мати Латвала тестваха за първи път новата Фиеста RS WRC. Изпитанията се състояха по специално подбрани макадамови трасета в Испания и Франция.

Хирвонен стартира тествете на 9 октомври в северна Испания и кара Фиеста-та, снабдена с новия 1,6-литров турбо двигател, в продължение на три дни. Впоследствие екипът се премести в южна Франция, където пилотът изпробва възможностите на новия рали автомобил още 2 дни. В крайна сметка той навъртя около 1000 км зад волана на Фиеста RS WRC. Неговият съотборник Латвала пък за един ден тестове измина 220 км.

След изпитанията Хирвонен коментира, че най-голямата разлика между настоящата рали версия на Форд – Фокус RS WRC и бъдещата Фиеста RS WRC, е в мощността на двигателя, което пък от своя страна изисква различен стил на каране.

Латвала акцентира на факта, че подбраният тест маршрут обикновено се използва за изпитания на коли за рали Дакар и е бил голямо предизвикателство за Фиеста RS WRC заради големите камъни по пътя. Тимът обаче нарочно е избрал дестинацията, за да подложи колата на максимално натоварване.

Тест програмата на екипа на Форд ще продължи с тридневен тест на асфалт в Испания, след рали Испания. Тогава Мико Хирвонен ще кара един ден, а съотборникът му Яри-Мати Латвала два дни.