Начало Рали Хирвонен: Много пъти бях на подиума, но бях започнал да се дразня,...

Хирвонен: Много пъти бях на подиума, но бях започнал да се дразня, че не е на най-високото стъпало

62
0
Мико Хирвонен,Ярмо Лехтинен

Мико Хирвонен и Ярмо Лехтинен най-накрая спечелиха рали от световния шампионат със Ситроен, с които започнаха да работят в началото на настоящия сезон. По-рано през годината те бяха най-бързи и в Португалия, но там заради техническа нередност бяха дисквалифицирани и трябваше да чакат досега, за да се поздравят с първия си успех.

Екипажът поведе в надпреварата от третия й етап нататък, след като Себастиен Льоб излезе от трасето и счупи управлението на своя DS3 WRC. Конкурентите от Форд Яри-Мати Латвала и Петер Солберг също претърпяха удари и това остави Хирвонен да се бори единствено с времето и камъните по отсечките. Наложи се да свали темпото, за да избегне опасностите, което го изнерви, но на финала резултатът си струваше. Това бе и девета победа за Ситроен от 12-те проведени до момента WRC кръга.

Наистина съм много щастлив от този резултат през първия си сезон със Ситроен – коментира Хирвонен, който за последно спечели в Австралия през 2011 г. – От февруари досега многократно се качвах на подиума, но вече започвах да се дразня, че не е на най-високото стъпало! След кратка – прекалено кратка – битка със Себастиен, трябваше да съм само търпелив, за да спечеля. Доволен съм и за отбора, който направи всичко възможно, за да ми помогне да напредна. Чувствам, че бележа стабилен прогрес.

Шефът на Ситроен Ив Матон допълни, че една от целите на екипа е била именно да постигне първа победа с Хирвонен и Лехтинен.

Чувствахме се задължени към тях след рали Португалия и е невероятно хубаво да ги видим като победители. Резултатът далеч не им бе поднесен на тепсия. Трябваше да адаптират стила си на каране от самото начало, след като останалите водещи екипажи допуснаха грешки. А победата е поредното прекрасно нещо след спечелването на титлите при пилотите и конструкторите, тъй като осигури вицешампионското място за Мико. Той има само една стъпка до върха в кариерата си и ще дадем всичко от себе си, за да му помогнем да я направи през 2013 г. – добави Матон.