Начало Рали Хирвонен с първа победа с DS3 – спечели рали Финског

Хирвонен с първа победа с DS3 – спечели рали Финског

16
0
Мико Хирвонен

В самото начало на сезон 2012 г. Мико Хирвонен спечели първата си победа със Ситроен DS3 WRC, побеждавайки в норвежкото рали Финског. Финландецът и навигаторът му Ярмо Лехтинен използваха надпреварата (както и доста други пилоти от WRC) като подготовка за кръга в Швеция, който стартира следващия четвъртък (9 февруари).

Състезанието стартира в ранни зари при температури от минус 32 градуса. Арктическият студ обаче не стресна пилотите, които изминаха 4 скоростни отсечки два пъти (по веднъж сутринта и следобед).

Чувството ми спрямо колата се подобри значително в течение на деня. Бяхме първи по трасето и чистехме тънкия слой сняг, покриващ леда. Смятахме, че условията ще се подобрят за втората част от надпреварата, а се оказа, че са още по-трудни след преминаването на съперниците ни – коментира Мико.

В крайна сметка той бе най-бърз и заяви, че е особено радостен от успеха заради участващите в ралито други пилоти от WRC.

Успяхме да потвърдим резултатите от тестовете по отношение на настройките. Условията бяха подобни на тези, с които ще се сблъскам в Швеция и затова сме толкова уверени – DS3 бе изключително ефективен в една толкова екстремна ситуация – добави той.

Втори на 30,5 сек финишираха Хенинг Солберг/Илка Минор (с Мицубиши EVO 6.5). Те пък останаха без съотборници за Швеция, след като Матьо Уилсън изкълчи глезен при тренировка., а има съмнения и че го е счупил.

Последното място на подиума бе за Мадс Остберг/Йонас Андерсон, които с Форд Фиеста RS WRC останаха на близо 50 секунди от Хирвонен.

Резултатите:

1.Мико Хирвонен/Ярмо ЛехтиненСитроен DS3 WRC62:30.7 мин
2.Хенинг Солберг/Илка МинорМицубиши EVO 6.5на 30,5 сек
3.Мадс Остберг/Йонас АндерсонФорд Фиеста RS WRCна 49,8 сек
4.Пер-Гунар Андерсон/Емил АкселсонПротон Сатрия S2000на 2:56.6 мин
5.Андреас Микелсен/Ола ФлоенШкода Фабия S2000на 3:01.7 мин
6.Ейвинд Брюнилдсен/Като МенкерудФорд Фиеста RS WRCна 3:02.5 мин