Начало Рали Хирвонен се надява най-после на победа

Хирвонен се надява най-после на победа

19
0
Мико Хирвонен

Мико Хирвонен се надява да постигне най-после победа със Ситроен в тазгодишния световен рали шампионат. Френският тим вече пристигна в Гърция, където в края на тази седмица е Акрополис – най-изтощителната надпревара за екипажите.

През годините, с модернизирането на пътищата, средната скорост в състезанието постепенно се вдигна и сега е около 90 км/ч – подобно на Португалия, Аржентина и Сардиния. По-високото темпо обаче означава повече стрес за окачването, гумите, който става още по-силен при температури на въздуха, наближаващи на моменти 40 градуса.

Промените в отсечките на надпреварата означават, че тя ще е най-късата за шампионата досега. Това означава, че от самото начало никой не може да си позволи да губи време.

Хирвонен има вече четири подиума в последните четири издания на състезанието (победа през 2009 г.) и е съвсем наясно с изискванията:

Настилката може да се смени доста драстично в отделните етапи. Понякога пътищата са много гладки и плавни, а след това изведнъж е пълно с камъни и дупки. Издръжливостта на автомобилите и гумите означават, че сме в състояние да натискаме сериозно почти през цялото време, но тя все пак е силен фактор. С екипа непрекъснато работим да подобрим колата си. Всъщност направихме кратък, много специфичен тест, когато пристигнахме в Гърция. Надявам се да имаме късмет и да вземем победа за Ситроен.

Дани Сордо не е карал на Акрополис през последните две години, така че ще трябва първоначално да си припомни етапите.

Наистина харесвам това състезание, въпреки че никога не съм постигал кой знае какъв успех там. В Гърция е нужен малко късмет, за да постигнеш добър резултат, но ключът е да пазиш гумите си през цялото време, за да не спукаш някоя. Като цяло пътищата са с добро сцепление. Предпочитам да карам в такива условия и се надявам да преоткрия представянето, което имах в Португалия – сподели испанецът.

Халид Ал-Касими се връща в екипа след участието си в третия кръг на близкоизточния шампионат в Йордания. Неговият WRC дебют е на Акрополис – през 2004 г., така че надпреварата има специално място в кариерата му.

Участвал съм в четири ралита тук. Харесвам пътищата, тъй като са с подобен характер на тези в Близкия изток – допълни той.

В това рали Роберт Кубица ще кара за екипа на Ситроен във WRC2.