Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хирвонен смени рали колата с болид от Ф1

Хирвонен смени рали колата с болид от Ф1

26
0

Многократният победител във WRC Мико Хирвонен реши да смени рали автомобила с болид от Формула 1. Финландецът, който се отказа от активната си кариера в края на миналия сезон, подкара колата на Уилямс от 2007 г. като част от програмата му от тестове за финландското автомобилно списание Tuulilasi. Мико кара също така екстремни серийни автомобили, а в свободното си време участва и в крос-кънтри ралита с Мини.

Досега обаче Хирвонен не беше карал кола от Ф1. Това се случи на пистата Парну в Естония, като финландецът направи 10 обиколки с болида FW29.

„Беше наистина фантастично преживяване. Даде ми да опитам малко от вкуса му и ме остави да искам още, заяви Хирвонен. – Беше лесно да се справя, въпреки че за 10 обиколки не можех да извадя най-доброто. Предполагам, че е малко като рали колата – до един момент е много лесно да я караш, но когато започнеш да натискаш на лимита, започваш да усещаш ползата от притискащата сила и спирачките. Тогава става напълно различен свят.”

След 13 сезона в световните ралита, Мико остана наистина впечатлен от колите във Ф1, макар и тази, която кара, да е вече поостаряла като технология. „Беше много различно от WRC колата, каза още Хирвонен. – като за начало стоиш много ниско и няма накланяне в завоите. И после идва двигателя. Той не спира да ускорява и на 7-а предавка. По-трудно е да намериш лимита на колата, при положение, че няма плъзгане и пързаляне Физически е по-уморително спрямо рали колата. Усещаш страничните сили много повече върху врата си.”

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.