Начало Рали Хирвонен запази спокойствие и е с повече от минута аванс в края...

Хирвонен запази спокойствие и е с повече от минута аванс в края на третия ден в Португалия

54
0
Мико Хирвонен

Третият ден на рали Португалия (четвърти кръг от WRC за сезон 2012 г.) премина много по-спокойно в сравнение с петъка, когато ужасните метеорологични условия превърнаха карането по трасето в огромно изпитание. Днес дъждът спря и времето бе значително по-благоприятно.

Начело на класирането продължава да е Мико Хирвонен. Пилотът на Ситроен бе категоричен, че няма да поема излишни рискове и бе много внимателен през всичките шест етапа.

Добре е, че все пак успях да дръпна малко пред младите момчета, които ме преследват. Карах стабилно, но и условията бяха далеч по-нормални. Имаше значително по-постоянно сцепление – коментира финландецът.

Втори и трети все още са Мадс Остберг (на 1:11.9 мин от Мико) и Евгени Новиков (на 1:41.2 от лидера). Норвежецът не бе съвсем наясно какво се случи с Форд-а му в последната отсечка за днес:

Чувството бе все едно автомобилът се разпада, а след едно водно препятствие се появи ужасен шум. Все едно имаше рок концерт в задната част! Опитах се да вдигна темпото, но не исках да потроша колата.

Новиков оправи проблемите с двигателя в сервиза и се опитваше да гони време. Оцени представянето си в събота като хубаво и заяви, че се старае да направи най-доброто с колата.

Четвърти излезе Насър Ал-Атиа, след като Петер Солберг имаше проблеми в 16-ия етап. Състезателят на Форд спечели преди това 14-а и 15-а отсечки.

Колата е фантастична, истинско удоволствие е за каране – заяви норвежецът в този момент.

В последното изпитание обаче загуби сервото още в началото и едва се добра до финала, като освен това имаше сериозни повреди по задната част на Фиеста-та. Петер бе напълно изтощен в автомобила в края на деня заради усилието да кара по този начин почти 23 километра.

Съотборникът му Яри-Мати Латвала имаше нови проблеми днес. Той се забави повече от 12 минути в 14-а отсечка заради проблеми с налягането на горивото. Отказа коментар в края на 15-ата, но в края на деня все пак сподели преживяното днес.

Успяхме да се справим с техническия си проблем, всичко е наред сега. Поне вървим – заяви не особено доволният финландец.

Един от най-бързите и в събота – Дани Сордо – пък имаше грижи с изпускателната си система.

Опитах се да дам наистина добри времена, но единият ми прозорец просто падна в една доста бърза секция. След това прах влизаше директно в колата, вчера обаче пък имаше мъгла, но завършихме – обясни испанецът, който е 12-и в събота вечерта.

Местата от шесто до десето се заемат съответно от Мартин Прокоп, Денис Куиперс, Себастиен Ожие, Петер ван Меркщайн и Яри Кетомаа.

Утре е последният ден от рали Португалия, през който предстоят финалните шест скоростни изпитания.