Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хонда се надява един ден отново да се събере с Верстапен

Хонда се надява един ден отново да се събере с Верстапен

2162
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хонда се надява един ден отново да се събере с Макс Верстапен. Японският производител приключва работата си с Ред Бул в края на следващата година. Въпреки това президентът на HRC Коджи Ватанабе иска пътищата между Хонда и нидерландеца отново да се пресекат в бъдеще.

Хонда започна да си партнира с Ред Бул от началото на сезон 2019. Предишната година японците доставяха задвижващи системи на Торо Росо и в крайна сметка се прехвърлиха при австрийския екип

Първият общ успех на Ред Бул и Хонда дойде в Гран при на Австрия 2019 благодарение на Макс Верстапен. Нидерландецът след това спечели и състезанията в Германия и Бразилия. Следващата година Верстапен спечели една от надпреварите на Силвърстоун, както и тази в Абу Даби.

Първоначално силовият агрегат на Хонда изоставаше от тези на Мерцедес, Ферари и Рено. Но с напредване на времето японците успя да постигнат огромен скок напред и да се изравнят с останалите производители. Това позволи на Ред Бул да започне да се бори със своите съперници на трасета с по-дълги прави и бързи завои.

През 2021 г. Хонда и Ред Бул спечелиха първата си обща титла в Абу Даби. Същевременно обаче японският производител отново напусна официално F1 и се фокусира върху други проекти. Въпреки това Хонда продължи да бъде основен технически партньор на Ред Бул за още четири сезона.

Хонда помогна на австрийския отбор да спечели още две титли при конструкторите и две при пилотите през 2022 и 2023 г. Емблемата на марката също така продължава да присъства върху болидите на Ред Бул и Алфа Таури/Виза РБ.

Ред Бул опита да продължи съвестната си работа с Хонда и след влизането на новите технически правила за двигателите. В крайна сметка обаче двете страни не постигнаха съгласие и поеха по различни пътища. Австрийският отбор създаде собствено подразделение за задвижващи системи, в което работи заедно с Форд. Същевременно Хонда обяви, че официално се връща в F1 през 2026 г. заедно с Астън Мартин. Японците дори започнаха изграждането на нова база във Великобритания

От Хонда признаха, че се радват много на работата си с Верстапен. Японците дори се надяват един ден отново да се съберат с нидерландеца, дори и това да се случи в друг отбор.

„Не мисля, че този ден ще настъпи в рамките на много кратък период от време. Но ако и двете страни продължат дейността си в F1 бъдеще, тогава се надяваме, че един ден отново ще можем да работим заедно“, сподели Ватанабе.

„Това са много добри взаимоотношения. Доверяваме се един на друг, а и всички от Хонда обичат Макс. Горди сме, че работим заедно с Макс, така че той ще ни липсва в бъдеще. Все още имаме две години заедно. Обещаваме да направим всичко възможно, за да спечелим още един световен шампионат заедно с Макс и Ред Бул.“

„Той е толкова важен и е пилот номер едно във Формула 1 в този момент. Разбира се, мениджмънтът на отбора е важен, машините също. Комбинацията също е от решаващо значение и една важна част от нея е именно Макс“, добави президентът на HRC.

Втанабе изтъкна победата на Верстапен в Гран при на Австрия 2019 като най-скъпия си спомен от партньорството на Хонда и Ред Бул. Възторгът на японеца беше допълнително подсилен от сърдечния жест на Верстапен, който включи Хонда в празненствата след състезанието. Това беше едно признание, което беше много важно гордата японска компания. Така беше затвърдена връзката между двете страни, която надхвърля рамките на обикновения доставчик на двигатели и пилот.

„Най-големият ми спомен е, че той посочи логото на Хонда на подиума в Австрия на Ред Бул Ринг. Аз бях там. Това беше много специален момент за мен. Стоях под подиума и този ден беше толкова специален.“

„Той винаги мисли за Хонда и много пъти казва „Благодаря, Хонда“. Той изразява мислите си за Хонда пред външния свят, което е важно и за всички хора, работещи за марката“, завърши Коджи Ватанабе.