Начало Moto News Хонда възнамерява да се върне в Дакар при мотоциклетите

Хонда възнамерява да се върне в Дакар при мотоциклетите

28
0
Хонда

Хонда възнамерява да участва в рали Дакар догодина при мотоциклетите. Легендарната надпревара се провежда в Южна Америка и преминава през Перу, Чили и Аржентина. Японската компания има девет участия (от 1981 до 1989 г.) в мотоциклетния клас в предишния вариант на състезанието и е с 5 победи. От последното участие на мотор Хонда в Дакар са изминали 23 години.

Отборът на японската компания ще се казва Team HRC и в него ще са португалецът Хелдер Родригес (трети в надпреварата през 2012 г.), бразилецът Фелипе Занол, британецът Сам Съндърланд и Хавиер Пицолито от Аржентина.

Пилотите ще тестват прототипа, създаден от департамента на Хонда за изследвания и развитие. Моторът е базиран на популярния ендуро модел CRF450X, който комбинира лекота на управлението със състезателна мощ.

В Дакар състезателите трябва да покриват стотици километри на ден в продължение на две седмици. Това означава, че е нужен напълно различен мотоциклет в сравнение с мотокроса, пистовите надпревари и т.н. Хонда вложи много сериозни усилия в конструирането на достатъчно мощна машина. Целта ни ще е победа от първата година – коментира главният оперативен директор на мотоциклетния развоен център на Хонда Тецуо Сузуки.