Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Де Врис не е млад пилот, не виждах как пасва на...

Хорнер: Де Врис не е млад пилот, не виждах как пасва на джуниър програмата. Рикиардо смята, че е на „проби“ за 2025 г.

2996
0
Кристиан Хорнер, Даниел Рикиардо
Кристиан Хорнер и Даниел Рикиардо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер разказа подробно как в Ред Бул са стигнали до решението да сложат Даниел Рикиардо на мястото на Ник де Врис в Алфа Таури. Шефът на тима от Милтън Кийнс посочи още в подкаста F1 Nation, че присъединяването на австралиеца към тима от Фаенца е възприемано от пилота като „проби“ за основния екип, но от 2025 г.

„Вижте, Ник е много способен пилот – шампион е във Формула Е, Формула 2. От гледна точка на възрастта не е млад пилот. И аз просто не виждах как пасва на джуниър програмата. Това винаги е било проблем“, заяви Хорнер

Как точно 6 години по-големият от Де Врис Рикиардо пасва на джуниър програмата, Хорнер не обясни. Той заяви, че австралиецът е „под наем“ в Алфа Таури и определи смяната като „най-интересната опция“.

„Общото усещане бе, че Ник не постига целите. След това дойде въпросът какви са възможностите, ако потърсим промяна. От перспективата на Ред Бул най-интересната опция бе да видим как ще се представи Даниел. Така беше взето решението. Всичко се случи доста бързо и той е тук за Гран при на Унгария“, допълни Хорнер.

Шефът на Ред Бул в F1 каза също така, че тестът на Рикиардо с RB19 бил много много добър. Той останал впечатлен, когато Даниел само за три-четири тура на пистата се доближил на секунда до времената, записвани от титулярните пилоти. Имало е разговор с Даниел още преди теста и той е изразил пълна готовност да се върне на пистата в случай на нужда.

„Сядането в Алфа Таури е много различно от това да караш болид на Ред Бул. Със сигурност ще има своите предизвикателства. Ние трябваше да сме сигурни дали е готов за тях, да се бори за излизане от Q1“, продължи Хорнер

„Той изглеждаше повече от щастлив да отиде в дъното на стартовата решетка и отново да е пилот във Формула 1. В джуниър екипа има високи очаквания, но Даниел не е младши пилот. Той вече се е доказал по времето, когато бе с нас. Ето защо се опитахме да разберем дали е преоткрил формата, на която сме сигурни, че е способен.“

„В момента ситуацията е такава до края на сезона. Няма разсъждения или очаквания за след това. Ние даваме под наем Даниел на Алфа Таури до края на годината. Ясно е, че догодина пилоти ще са ни Макс [Верстапен] и Чеко (Серхио Перес – б.р.). Но винаги е добре да имаш талант в резерв. Мисля, че Даниел твърдо възприема Алфа Таури като проби за място в Ред Бул за 2025 г. Това е златният му шанс. И според мен смята, че може да покаже на какво е способен с поглед към 2025-та – така вижда отиването си в Алфа Таури“, допълни Хорнер.

Смяната предизвика множество разнопосочни реакции. Някои от тях бяха породени от факта, че първоначално от Алфа Таури пуснаха снимка на Рикиардо в екип на отбора. Кадърът обаче бе обработен – главата на австралиеца върху тялото на Де Врис. Впоследствие снимката бе изтрита и бе пусната реална такава. Не става ясно как е допусната грешката.

Междувременно мениджмънтът на Де Врис заяви, че един от обикалящи из онлайн пространството цитати, приписвани на нидерландския пилот, не е верен

Става дума за репликите: „Разочарован съм, но не и изненадан. Те откраднаха осмата титла на Люис Хамилтън“.

„Ник не е говорил с абсолютно никого, включително италиански медии, от момента, когато Ред Бул оповести новината (за смяната). Това е фалшив цитат и представлява клевета. Очевидно някой е искал да се отличи. Ние си запазваме правото да предприемем законови мерки. Ще има официално изявление от Ник по-късно през седмицата, но има още някои неща за уточняване“, заявиха от мениджърския екип на Де Врис.

Подобни изфабрикувани цитати не се появяват за първи път. Наскоро имаше такъв, приписван на Ландо Норис във връзка със слуха, че може би има някакъв вид предварителен договор с Ферари. В социалните мрежи се появи колаж на снимка на пилота с оформеното като цитат изявление: „Аз преследвам първата си победа, а не първата си сесия при терапевт“. Норис не е казвал подобно нещо.