Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер изпълни наказанието си от Катар с участие в семинара за стюарди

Хорнер изпълни наказанието си от Катар с участие в семинара за стюарди

1297
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер участва в двудневния семинар за стюарди, който се проведе през уикенда. Това бе част от наказанието за шефа на Ред Бул заради реплика по адрес на маршал през уикенда за Гран при на Катар. В края на квалификацията на пистата Лосаил Пиер Гасли (Алфа Таури) спря на пистата. Няколко пилоти продължиха бързите си обиколки и след сесията Макс Верстапен (Ред Бул), Валтери Ботас (тогава пилот на Мерцедес) и Карлос Сайнц (Ферари) бяха разследвани за пренебрегване на жълти знамена. Нидерландецът бе наказан с 5 места назад на грида, Ботас с 3. Само Сайнц не получи санкция, тъй като бе демонстрирано, че е намалил скоростта си.

Хорнер заяви по повод ситуацията, че „някакъв глупав маршал“ е развял жълтото знаме. Себастиан Фетел преди това обясни, че е видял предупредителната сигнализация, която впоследствие изчезнала. Стюардите обаче посочиха, че дори само наличието на спрял на пистата болид е предпоставка за опасност и налага намаляване на скоростта. Хорнер бе разследван за уронване престижа на ФИА, тъй като маршалите са служители на федерацията в рамките на състезателния уикенд. Конкретният човек бе показал двойните жълти знамена в съответствие с инструкциите от организацията за спряла на пистата кола. Хорнер се извини, получи официално предупреждение и сам предложи да участва в семинара за стюарди. Бе планирано дори да говори по време на срещата.

ФИА организира в началото на всяка година семинар за стюарди и понякога допълнителни специалисти и/или гости. На срещата се разглеждат и обсъждат случаи от предходния сезон в администрираните от федерацията различни първенства. Дискутират се процедури, правата на участници за преразглеждане и обжалване. Тазгодишният семинар бе шести поред.